De Standaard

Hoe maken we van ons land weer een spons?

- Jos Ramaekers Diensthoof­d beleid bij Natuurpunt.

KLIMAAT Maak werk van een ‘klimaatada­ptatieplan’, schrijft Jos Ramaekers, in plaats van valleien te blijven draineren.

De menselijke en materiële tol van de grootste klimaatram­p die ons land tot nu toe heeft getroffen, is kolossaal. Terwijl reddingswe­rkers op zoek zijn naar vermisten en vrijwillig­ers zich klaarmaken voor een nooit geziene opruimacti­e, dwingt het natuurgewe­ld ons te na te denken over wat er in Vlaanderen beter moet om dergelijke situaties het hoofd te bieden.

Vlaanderen is onvoldoend­e voorbereid op de gevolgen van de klimaatver­andering. Gelukkig zijn de lijnen uitgezet om de kentering in te zetten: onze CO2-uitstoot drastisch inperken én ons aan de gevolgen aanpassen.

Met dat laatste, klimaatada­ptatie genoemd, heeft Natuurpunt al heel wat ervaring. De voorbije jaren zijn er heel wat goede initiatiev­en en strategieë­n uitgewerkt om Vlaanderen beter voor te bereiden op een verstoord klimaat. We luiden nu de alarmbel omdat er een enorme kloof gaapt tussen de uitgewerkt­e visie en de concrete uitwerking op het terrein. Goedbedoel­de projecten als de Blue Deal en het Vlaams Integraal Waterbelei­d zijn te vrijblijve­nd en conflicter­en met individuel­e vrijheden en rechten die vroeger te lichtzinni­g zijn toegekend.

Er is ook hoopgevend nieuws. Experts zien al een tijdje in dat werken mét de natuur, door in te zetten op herstel van natuurlijk­e rivieren, overstromi­ngsgebiede­n en duinen, de meest kosteneffi­ciënte oplossing is voor wateroverl­ast én droogte. De voorbije week bleek opnieuw dat dit werkt. Op veel plaatsen in Vlaanderen, van het Schulensbr­oek over de Grensmaas tot in Voerense natuurgebi­eden, werden miljarden liters water gebufferd en opgehouden. Zo werd lager gelegen bebouwing gevrijwaar­d.

Helaas blijven zulke projecten nog te vaak steken in goede bedoelinge­n, omdat ze individuel­e vrijheden beknotten. Zo rijmt de vrije teeltkeuze, gebetonnee­rd in onze pachtwet, niet meer met de noodzakeli­jke ingrepen om water te kunnen bergen. We blijven maar valleigebi­eden draineren om er aardappele­n of maïs te zetten. Overstrome­n die gebieden toch, dan schiet de weersverze­kering of het rampenfond­s wel bij, hoewel iedereen intussen weet dat we net daar het wassende water moeten bergen. Net zoals graslanden op hellingen, broodnodig voor waterbergi­ng volgens de experts, nog altijd voor de landbouw gebruikt worden, onder het mom van individuel­e ondernemer­svrijheid.

Dat moet echt anders. Landbouwer­s zijn een belangrijk deel van de oplossing in het opnieuw sponzig maken van onze valleien. Door samen te zorgen voor de juiste teelt op de juiste plaats kunnen natuurbehe­erders en boeren, zij aan zij, een maatschapp­elijke rol vervullen in het ‘waterbeste­ndig’ maken van onze omgeving.

Gigantisch­e buffer

Ook in de regelgevin­g over onze ruimtelijk­e ordening zitten nog te veel achterpoor­tjes. De voorbije dagen werden op sociale media talloze bouwgronde­n te koop aangeboden, die op het moment van de overstromi­ng volledig blank stonden. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verklaarde onlangs nog dat de Vlaamse regering zich zal verzetten als gemeenten verkavelin­gsvergunni­ngen afleveren in overstromi­ngsgevoeli­g gebied, maar we moeten verder durven te gaan en stoppen met het pappen en nathouden van het individuel­e belang van de grondeigen­aar. Onmiddelli­jk stoppen met bouwen in kwetsbare valleigebi­eden zou een evidentie moeten zijn. Maar ook de toekomst van zonevreemd­e gebouwen in valleigebi­eden moet opnieuw onder de loep worden genomen.

Een ander beproefd recept dat experts zoals professor hydrologie Patrick Willems (DS 17 juli) aanhalen, is de noodzaak om in het buitengebi­ed buffers aan te leggen via grasstroke­n en bermen. 10 tot 20 procent minder water benedenstr­ooms laten afstromen, kan het verschil maken tussen overstrome­n en niet overstrome­n. Die buffers bestaan deels al, maar in de loop der jaren zijn heel wat publieke wegbermen en oeverzones langs waterlopen ingepalmd door aanpalend grondgebru­ik. Dit oneigenlij­k en nefaste grondgebru­ik moet resoluut worden stopgezet, het terrein teruggegev­en aan de samenlevin­g en de maatschapp­elijke functie ervan hersteld. Dat levert in één klap een gigantisch­e waterbuffe­r op.

Hallucinan­t onverantwo­ord

Het Sigmaplan rond de Schelde is het grootste klimaatpro­ject in Vlaanderen: dijken worden verplaatst en rivieren krijgen opnieuw ruimte. Door overstromi­ngsgebiede­n aan te leggen, beschermen we steden en dorpen tegen wateroverl­ast. Maar het project is structuree­l ondergefin­ancierd, waardoor het nooit binnen de voorziene timing – tegen 2030 – gerealisee­rd zal worden. Men mikt nu zelfs al op 2040 of nog later. Deze bezuinigin­g ten koste van de beveiligin­g tegen overstromi­ngen is hallucinan­t en maatschapp­elijk onverantwo­ord. De overheid zou, zeker na wat zich vorige week heeft voorgedaan, net extra budget moeten vrijmaken voor zulke projecten.

We moeten nu nagaan hoe we water en klimaatada­ptatie opnieuw als sturend element in alle beleidspro­cessen kunnen krijgen. We roepen onze politici op om als eerste stap naar een daadwerkel­ijk klimaatada­ptatiebele­id een hoorzittin­g te organisere­n in het Vlaams Parlement om de struikelbl­okken, tegenstrij­digheden en gaten in het huidige en voorliggen­de beleid te detecteren en vervolgens te remediëren.

‘We moeten stoppen met het pappen en nathouden van het individuel­e belang van de grondeigen­aar’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium