De Standaard

Duitsland: 400 miljoen voor eerste noodhulp

- (hco)

Een week na de zware overstromi­ngen in Duitsland, waarbij 170 burgers zijn omgekomen, heeft de Duitse regering 200 miljoen euro uitgetrokk­en om de eerste nood te lenigen. Het is de bedoeling dat de twee zwaar getroffen deelstaten, Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, daar nog eens 200 miljoen euro bijleggen. Als zou blijken dat dit onvoldoend­e is, belooft minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) dat de nationale regering meer geld zal vrijmaken. Hij zegt dat de burgers niet met individuel­e schulden mogen worden opgezadeld als gevolg van de ramp.

Met die 400 miljoen euro moet de eerste schade aan gebouwen en infrastruc­tuur worden hersteld en kunnen burgers financiële steun krijgen. In Rijnland-Palts krijgen de slachtoffe­rs alvast 3.500 euro.

Voor de opbouw van de verwoeste gebieden wordt een herstelpla­n uitgewerkt, zodra men een beter zicht heeft op de totale schade. De verkeersin­frastructu­ur is zwaar getroffen: ongeveer 600 kilometer spoorrails en tientallen stations zijn vernield. Alleen al voor die sector wordt de schade op 2 miljard euro geraamd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium