De Standaard

Merkel krijgt dan toch haar pijplijn

De Amerikaans­e president Joe Biden geeft zijn verzet tegen de omstreden Russische gaspijplij­n op, nadat bondskanse­lier Angela Merkel heeft beloofd dat zij zal proberen Moskou in het gelid te houden.

- Corry Hancké Vanuit Berlijn, Duitsland

Duitsland krijgt binnenkort dan toch Russisch gas toegelever­d via de Nord Stream 2-pijplijn. Angela Merkel heeft de Amerikaans­e president Joe Biden zover gekregen dat hij zijn verzet tegen de omstreden pijplijn opbergt.

De Amerikanen vrezen dat de Russen twee andere pijplijnen, die door Oekraïne lopen, kunnen drooglegge­n, eenmaal het gas via Nord Stream 2 naar Europa vloeit. Als transitlan­d verdient Oekraïne jaarlijks twee miljard dollar (1,7 miljard euro) aan die pijplijnen. Het land is een gemakkelij­ke prooi voor het Kremlin, dat niet opgezet is met de pro-Europese koers van de Oekraïense leiders.

In het verleden heeft Rusland de pijplijnen via Oekraïne al verschille­nde keren tijdelijk afgesloten. Nu de Russen binnenkort een alternatie­ve gaspijplij­n hebben, wordt Oekraïne zeer kwetsbaar.

Contract tien jaar verlengd

Merkel stelt zich garant dat Rusland zijn buurland Oekraïne niet zal drooglegge­n. De Duitse kanselier zal proberen Rusland te overtuigen dat Oekraïne ook na 2024 een transitlan­d voor Russisch gas blijft en dat het contract tussen Kiev en de Russische energiereu­s Gazprom met liefst tien jaar wordt verlengd.

De huidige deal met Oekraïne loopt in 2024 af. Hij dateert van 2019 en is toen mee tot stand gekomen door Duitse bemiddelin­g.

Als Rusland zich niet aan de afspraken houdt en de pijplijnen via Oekraïne toch zou afsluiten, zal Merkel ervoor ijveren dat Duitsland en de Europese Unie hun energie-import vanuit Rusland op een laag pitje zetten. Merkel maakt zich sterk dat Moskou te afhankelij­k is van de Europese markt om sancties tegenover de Russische energiesec­tor te riskeren. Voor haar is de pijplijn tussen Rusland en Duitsland bovendien een manier om de relaties met Moskou in stand te houden: hoe hechter de economisch­e banden, hoe minder miserie.

Nord Stream 2 was een heikel punt in de relatie tussen de Verenigde Staten en Duitsland. De vorige VS-president, Donald Trump, heeft sancties uitgevaard­igd tegen bedrijven die meebouwden aan de pijplijn. Hij wilde Duitsland overhalen om Amerikaans schaliegas te importeren, in plaats van Russisch aardgas.

Maar Merkel heeft nooit overwogen om de bouw van de pijplijn – die zo goed als klaar is – stil te leggen. De huidige Amerikaans­e president Joe Biden geeft het verzet tegen de pijplijn nu helemaal op. Een tijd geleden had hij de sancties al opgeheven. Hij beseft dat het geen zin heeft om de bouw van de laatste honderd kilometer van de 2.500 kilometer lange pijplijn te stoppen en wil Merkel niet tegen de haren strijken.

Biden beseft dat het geen zin heeft om de bouw van de laatste honderd kilometer van de 2.500 kilometer lange pijplijn te stoppen

Dat hij met deze oplossing heeft ingestemd, toont aan hoeveel belang de huidige Amerikaans­e president hecht aan goede relaties met Duitsland. Hij wil zijn beleid ten aanzien van Rusland en Oekraïne meer coördinere­n met Berlijn. De twee landen hebben afgesproke­n dat ze samen Oekraïne zullen helpen om over te schakelen naar hernieuwba­re energie.

Kremlin reageert ‘tevreden’

Moskou reageert tevreden en bedankt Merkel voor haar verdedigin­g van Nord Stream 2. Het Kremlin wijst er in een persberich­t ook op dat Nord Stream 2 een privéproje­ct is. Daarmee bedoelen de Russische leiders tussen de regels dat zij niet verantwoor­delijk zijn als het management van Nord Stream 2 toch zou beslissen om Oekraïne links te laten liggen. De Russische Federatie is meerderhei­dsaandeelh­ouder van Gazprom.

Oekraïne en ook Polen reageren ontzet op de deal. Zij vrezen dat Duitsland geen enkel drukkingsm­iddel heeft om Gazprom in het gelid te houden en daardoor Moskou de kans geeft om Europa te destabilis­eren en de eensgezind­heid in de EU en de Navo op het spel te zetten.

 ??  ??
 ?? © ?? Sleepboten trekken in januari het Russische schip Fortuna de Baltische Zee op. De Fortuna legt mee de gaspijplij­n Nord Stream 2 aan. belga
© Sleepboten trekken in januari het Russische schip Fortuna de Baltische Zee op. De Fortuna legt mee de gaspijplij­n Nord Stream 2 aan. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium