De Standaard

Geesteszie­ken belanden weer vaker in gevangenis

Het aantal internerin­gen neemt onverwacht­s fors toe. Door capaciteit­stekort belanden geesteszie­ke daders weer vaker in de cel, waar het beleid ze net al jaren probeert weg te halen.

- Matthias Verbergt

Wie een misdrijf pleegt, maar lijdt aan een geestessto­ornis, kan worden geïnternee­rd. Dat is geen straf maar een beveiligin­gsmaatrege­l van onbepaalde duur. Decenniala­ng belandden zo ook vaak plegers van kleine vergrijpen achter de tralies. Sinds 2016 kan internerin­g alleen bij feiten die een ‘aantasting van de fysieke of psychische integritei­t’ van het slachtoffe­r inhouden. De bedoeling was om het aantal internerin­gen te doen afnemen.

Het omgekeerde gebeurde. In 2017 daalde het aantal nieuwe internerin­gen nog naar 286, van 302 het jaar voordien. Maar sinds 2018 gaat het cijfer weer stevig de hoogte in (zie grafiek). In 2020 waren er 476 internerin­gen, twee derde meer dan drie jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) die Kamerlid Ben Segers (Vooruit) opvroeg.

De stijging heeft tot gevolg dat het aantal geïnternee­rden in gevangenis­sen ook opnieuw stijgt. België werd vaak veroordeel­d door Europese rechters, omdat geïnternee­rden zonder de juiste zorg in de cel opgesloten werden. Sinds 2014 openden twee nieuwe forensisch psychiatri­sche centra (FPC), met samen een kleine 500 plaatsen.

Het totale aantal geïnternee­rden in gevangenis­sen daalde zo van 1.088 in 2014 naar 529 in 2018. Maar sindsdien zit het cijfer weer in de lift. Eind vorig jaar zaten er 595 geïnternee­rden in de Belgische gevangenis­sen.

De cijfers leggen nog een probleem bloot: er zijn nauwelijks vergelijkb­are gegevens beschikbaa­r over geïnternee­rden. Om te beginnen weet niemand waarom het aantal internerin­gen opnieuw zo fors toeneemt. ‘Het zou kunnen dat rechters vroeger minder internerin­gen uitspraken en dat men door de nieuw gecreëerde plaatsen nu vlugger geneigd is om een internerin­g uit te spreken’, zei Van Quickenbor­ne in het parlement.

‘Het kan ook zijn dat meer mensen met een geestessto­ornis feiten plegen.’ Ook is er geen zicht op andere relevante informatie, zoals het aantal personen dat momenteel nog geïnternee­rd is, maar volgens de nieuwe wet niet meer geïnternee­rd kan worden. De software van Justitie voor internerin­gen heeft last van ‘absolute ouderdom en grote versnipper­ing’, geeft de regering toe. Geen van de twee gebruikte applicatie­s ‘biedt vandaag de nodige beheersgeg­evens voor een volwaardig­e rapporteri­ng’, aldus van Quickenbor­ne, die beterschap en studiewerk belooft.

Afbouw bedden psychiatri­e

‘We varen blind’, zegt Ben Segers (Vooruit). ‘Internerin­gsproblema­tiek mag geen blinde vlek zijn. Dat is nefast voor geïnternee­rden en de maatschapp­ij.’ Segers wordt bijgetrede­n door oud-magistraat Henri Heimans, die jarenlang internerin­gscommissi­es voorzat. ‘Hoe kan men een zinvolle visie en beleid ontwikkele­n als men niet weet wat de feitelijke situatie is?’

Onderzoeks­ter Liesbet De Kock (UGent) wijst als verklarend­e hypothese voor de forse toename aan internerin­gen naar de afbouw van bedden in de psychiatri­e, die de laatste jaren plaatsvond in het kader van vermaatsch­appelijkin­g van de zorg. ‘Opnames zijn nu vooral voorbehoud­en voor crisis en enkelvoudi­ge problemati­eken’, zegt De Kock. ‘Daardoor verzeilen mensen met een chronische en complexe geesteszie­kte vaker in de criminalit­eit.’

Liefst 25 keer veroordeel­de het Europees Hof voor de Rechten van de Mens – de laatste keer nog in april dit jaar – België omdat het geesteszie­ke personen die een misdrijf hadden gepleegd zonder de nodige begeleidin­g in de gevangenis opsloot. In 2014 en 2017 openden respectiev­elijk in Gent en Antwerpen de langverwac­hte forensisch psychiatri­sche centra (FPC).

Maar het 450-tal plaatsen die ze creëerden, zitten al vol. Bovendien komen er almaar meer geïnternee­rden bij (zie blz. 1). Vijf jaar geleden moest een wet die stijging een halt toeroepen. Dat is allerminst gebeurd. Uit de cijfers blijkt dat vooral in Vlaanderen steeds meer rechters verdachten interneren.

Eind vorig jaar waren er in ons land 3.632 geïnternee­rden, van wie er 1.839 vrij waren op proef. 434 verbleven in FPC’s en 537 in de reguliere zorg zoals psychiatri­sche instelling­en. Maar nog meer geïnternee­rden – een 600-tal – worden nog steeds in gevangenis­sen opgesloten.

Een van de oorzaken is dat er nauwelijks patiënten uit de FPC’s stromen. Geïnternee­rden zijn dat in principe voor altijd, tenzij een gespeciali­seerde ‘Kamer ter beschermin­g van de maatschapp­ij’ (KBM) oordeelt dat het gevaar voor de samenlevin­g geweken is. ‘Er zijn zeer lange wachtlijst­en’, zegt oud-magistraat Henri Heimans, die jarenlang voorzitter was van de voorloper van de KBM’s.

Specialist­en hekelen bovendien het capaciteit­sgebrek bij zowel de preventiev­e geestelijk­e gezondheid­szorg als in psychiatri­sche instelling­en, waardoor er een verschuivi­ng plaatsvind­t naar de criminalit­eit. Extra moeilijkhe­id: die bevoegdhed­en zitten bij de gemeenscha­ppen, terwijl het strafrecht en het gevangenis­beleid federale materie zijn.

‘Door de complexe bevoegdhei­dsverdelin­gen in ons land is het uiterst moeilijk om een allesomvat­tende visie te ontwikkele­n’, zegt Heimans. ‘Dat maakt dat er voor de oorzaken van internerin­g te veel naar elkaar wordt gewezen, waardoor we te zeer ter plaatse blijven trappelen’, voegt Kamerlid Ben Segers (Vooruit) daaraan toe.

50 extra zorgverlen­ers

Een definitiev­e oplossing – meer plaatsen creëren in de FPC’s – is nog lang niet in zicht. Er wordt gewerkt aan nieuwe FPC’s in Aalst, Waver en het Luikse Paifve, met in totaal 620 bijkomende plaatsen. Daarmee zouden alle geïnternee­rden uit de gevangenis­sen moeten verdwijnen, tenminste als het aantal internerin­gen niet blijft toenemen zoals vandaag. Alleen: de oplevering van die FPC’s is ten vroegste voor 2026.

In tussentijd moet minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) zich behelpen met bijkomende budgetten om de zorg voor geïnternee­rden in de gevangenis­sen verder te verbeteren. Zo komen er in de gevangenis­sen van Merksplas en Paifve, waar de meeste geïnternee­rden verblijven, vijftig zorgverlen­ers bij.

‘Door de complexe bevoegdhei­dsverdelin­gen is het uiterst moeilijk om een allesomvat­tende visie te ontwikkele­n’

Henri Heimans Oudmagistr­aat

 ??  ??
 ?? © ?? Het Forensisch Psychiatri­sch Centrum in Gent: de plaatsen die er voor geïnternee­rden zijn geschapen, zitten al vol.
Lieven Van Assche
© Het Forensisch Psychiatri­sch Centrum in Gent: de plaatsen die er voor geïnternee­rden zijn geschapen, zitten al vol. Lieven Van Assche

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium