De Standaard

Toegangsti­cket tot het gewone leven

-

Het venijn zat in een klein hoekje. Hoewel het Overlegcom­ité vorige maandag op het eerste gezicht geen nieuwe covid-verstrengi­ngen invoerde, besloot de organisato­r van het muziekfest­ival Pukkelpop gisteren zijn opbouwwerk­en voorlopig stil te leggen in afwachting van verhelderi­ng door de federale overheid. Eerder was al aangekondi­gd dat het festival, dat vier dagen lang telkens ruim 60.000 muzieklief­hebbers verwacht, alleen toegang mag verschaffe­n aan wie een covid safe ticket heeft. Dat betekent volledig gevaccinee­rd zijn, een recente test kunnen voorleggen of covid19 gehad hebben. Nu blijkt dat de regeringen onder dat laatste verstaan dat men een PCR-test van hoogstens 48 uur oud moet kunnen voorleggen. Eerder ging het om 72 uur.

Het resultaat van zo’n test, dat weet intussen haast iedereen uit ervaring, laat uren op zich wachten. Een sneltest, die al na enkele minuten uitsluitse­l biedt, is maar 24 uur geldig. Enkele duizenden of zelfs tienduizen­den mensen halfweg het event ter plekke aan een PCR-test onderwerpe­n en hen vervolgens van het festivalte­rrein weghouden tot het resultaat er is, is natuurlijk een logistieke uitdaging waar de organisati­e voor terugdeins­t.

Onverwacht is de maatregel niet. De vereniging van huisartsen had vooraf opgeroepen om nog langer te wachten met grootschal­ige events zoals Pukkelpop of de Formule 1-race in Francorcha­mps. Maar daar zijn grote financiële belangen mee gemoeid, dus niemand neemt graag de fatale beslissing. Daarom verloopt het proces sluipend. Als organisato­ren geen oplossing vinden voor het testproble­em, dan gooien ze wellicht zelf de handdoek in de ring.

De tendens is duidelijk: de pressie om zich volledig te laten vaccineren zal worden opgevoerd tot het verschil met een wettelijke verplichti­ng louter theoretisc­h wordt. De achtergron­d daarvan is ook helder: na aanvankeli­jke successen stokt het vaccinatie­proces lang voor er sprake is van groepsimmu­niteit. Die grens schuift bovendien op naarmate varianten van het virus besmetteli­jker blijken te zijn of vaccins er minder efficiënt tegen worden. De Europese kaart kleurt intussen steeds roder.

In Frankrijk, waar president Macron vorige week het voortouw nam, trekt het verzet al de straat op en moest de regering deels inbinden. Maar in de praktijk wordt een vaccinatie­bewijs meer en meer het toegangsti­cket tot het gewone leven. Het lenige coronaviru­s laat geen keus. Als de druk op de ziekenhuiz­en weer oploopt, kan de toon alleen verharden.

De vaccinatie­druk stijgt tot het verschil met een verplichti­ng louter theoretisc­h wordt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium