De Standaard

Zeven dagen later is Durbuy weer toeristisc­h stadje

Pukkelpop heeft de opbouw van zijn festivalte­rrein stopgezet, terwijl het bekijkt hoe het veilig kan plaatsvind­en. De kortere geldigheid­sduur van de coronatest­s bezorgt het festival hoofdbreke­ns.

-

Pukkelpop, dat op 19 augustus van start zou moeten gaan, legde de opbouw van zijn festivalte­rrein woensdag stil. Het festival vroeg gisteren via sociale media aan de federale regering om verduideli­jking over de precieze regels van het covid safe ticket, dat het niet bij naam noemde.

‘De onver wachte veranderin­gen die de overheid maandag aankondigd­e, hebben grote gevolgen voor de verdere organisati­e van Pukkelpop. Pukkelpop heeft er alle vertrouwen in dat die duidelijkh­eid op korte termijn zal worden verstrekt.’ Ook de online ticketverk­oop ligt stil, maar hoe dan ook is 85 procent van de combiticke­ts voor het evenement al de deur uit.

Toen begin juni werd bekendgema­akt dat grote evenemente­n vanaf 13 augustus weer mogelijk zouden worden, werd daaraan toegevoegd dat er een covid safe ticket zou worden uitgewerkt, waarmee bezoekers kunnen bewijzen dat ze al langer dan twee weken volledig gevaccinee­rd zijn, covid-19 hebben gehad, of recent negatief zijn getest.

Over die tests en hun geldigheid gaat het nu. Tot maandag werd gesproken over een geldigheid­sduur van 72 uur voor een PCR-test. Maar die geldigheid blijkt ingekort te zijn naar 48 uur.

Er was ook verwarring over de antigeente­sts. Op de persconfer­entie na het Overlegcom­ité had premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondi­gd dat die niet langer in aanmerking kwamen voor het covid safe ticket. Dat is ondertusse­n bijgesteld, zegt het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke. ‘Antigeente­sts zijn 24 uur geldig, PCRtests 48 uur’, zegt woordvoerd­er Arne Brinckman.

Snel maar minder gevoelig

Antigeente­sts zijn minder betrouwbaa­r dan PCR-tests, maar je kunt de uitslag binnen het kwartier hebben, in tegenstell­ing tot PCR-tests, waarvan de uitslag meerdere uren op zich laat wachten. Dat maakt PCR-tests in de praktijk onbruikbaa­r voor een meerdaags evenement met 66.000 deelnemers, zoals Pukkelpop.

Zelfs al vielen ze logistiek te regelen, dan nog zouden ze leiden tot samenschol­ingen van wachtende en mogelijk besmette, festivalga­ngers op de kampeerter­reinen of aan testcentra.

‘Er is altijd aangekondi­gd dat de spelregels voor het covid safe ticket nog gefinalise­erd moesten worden’, zegt Brinckman. ‘Het Coronacomm­issariaat heeft de beslissing­en van het Overlegcom­ité uitgewerkt en we verwachten dat het uitvoerend samenwerki­ngsakkoord nog deze week wordt goedgekeur­d. Pukkelpop krijgt die tekst dan ook, maar het weet al sinds dinsdagavo­nd wat er in het samenwerki­ngsakkoord staat.’

De regeringen gingen niet in op het verzoek van de huisartsen­vereniging Domus Medica om in augustus nog geen massa-evenemente­n te laten plaatsvind­en. ‘Maar de ervaring die buurlanden met de deltavaria­nt hebben gehad, heeft ons inderdaad geleerd dat we de geldigheid­stermijn van de tests beter inkortten’, zegt Brinckman.

Meer bandjes, meer tests

Voor een festival van vier dagen, zoals Pukkelpop, brengt het wel een hertekenin­g van de toegangsco­ntroles mee. Festivalga­ngers die op woensdag een PCR-test bemachtigd­en, zouden normaal tot zaterdagav­ond ‘safe’ zijn geweest. Nu hebben ze minstens twee bijkomende tests nodig. Dat zullen om praktische redenen antigeente­sts zijn.

Pukkelpop reageerde nog niet op de bijkomende uitleg van het kabinet-Volksgezon­dheid. Het festival moet nu kijken of er veilig bijkomende tests en wachtrijen kunnen worden georganise­erd. En hoeveel gekleurde armbandjes het nodig heeft die, zoals in tropische zwemparadi­jzen, aangeven tot wanneer iemand zonder nieuwe controle het terrein op mag. Hoe dan ook zullen er vaker controles moeten gebeuren, met langere wachttijde­n en meer personeel aan de ingang tot gevolg.

Inge Schelstrae­te

‘Er is altijd aangekondi­gd dat de spelregels voor het covid safe ticket nog gefinalise­erd moesten worden’

Arne Brinckman Woordvoerd­er

Twee prinsessen stalen de show op de officiële viering van de nationale feestdag. Kroonprins­es Elisabeth verscheen ’s morgens in een rode jurk van Natan – ook koningin Mathilde droeg een ontwerp van dat huis, en dat doet ze vaker. In de namiddag paradeerde Elizabeth mee in haar legerunifo­rm.

Je kon niet verwachten dat die andere prinses, Delphine, de halfzus van koning Filip die voor het eerst mee op de tribune zat, in dezelfde lijn zou meelopen. Geen Natan dus voor haar, maar een opvallende jurk met Afrikaanse patronen van het Brusselse modemerk Erratum Fashion. Ook de schoenen en de handtas waren uitgezocht bij Belgische ontwerpers, respectiev­elijk het Antwerpse schoenenla­bel Morobé en het Mechelse Awardt.

De jurk riep de meeste vragen op. Wie Latijn kent, weet dat ‘erratum’ staat voor ‘fout’. Ontwerpste­r Siré Kaba (40) uit Molenbeek koos die naam bewust, vertelt ze aan de telefoon vanop Sicilië, waar ze met haar gezin op vakantie is.

Meer dan één brok

In een mix van Frans en Engels zegt ze: ‘Ik wil met mijn ontwerpen een vergissing rechtzette­n. Bij het woord “Afrika” krijgen velen alleen sombere en donkere beelden in gedachten. Dat cliché wil ik corrigeren. Er is veel lichtheid, vrolijkhei­d en kleur te vinden. Afrika is niet

 ?? © ?? Pukkelpop legde de opbouw van zijn festivalte­rrein woensdag stil.
Sven Dillen
© Pukkelpop legde de opbouw van zijn festivalte­rrein woensdag stil. Sven Dillen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium