De Standaard

Brussel levert negatief advies voor herinricht­ing noordelijk deel Ring

- Veerle Beel

VERKEER De Brusselse regering geeft geen groen licht voor de herinricht­ing van de Brusselse Ring, toch niet voor de plannen die nu voorliggen.

De Vlaamse regering vroeg op 24 mei een advies van de Brusselse regering voor het herinricht­ingsprojec­t van de Noordelijk­e Ring rond Brussel. Dat behelst ingrepen vanaf de westelijke afrit in GrootBijga­arden tot en met de oostelijke afrit in Sint-Stevens-Woluwe.

Brussel zegt zich niet principiee­l te verzetten, maar wil een echte co-constructi­e zien en meer ambitie om minder autoverkee­r aan te trekken, in lijn met de gemeenscha­ppelijke doelen van de twee gewesten op het vlak van klimaat, verbeterin­g van de luchtkwali­teit en de leefbaarhe­id, en de verkeersve­iligheid.

De Brusselse regering benadrukt dat ze bereid is op constructi­eve wijze bij te dragen. ‘De Ring is cruciale infrastruc­tuur voor Brussel. Elk project dat op structurel­e wijze aan de vorm ervan raakt, moet noodzakeli­jkerwijze in coconstruc­tie gebeuren met het Brussels Gewest’, aldus de regering, die betreurt niet meer betrokken te zijn geweest bij dit project ‘als speler op hetzelfde niveau als het Vlaams Gewest’.

Concreet maakt de Brusselse regering zich zorgen over de samenhang tussen doelstelli­ngen die zowel door Vlaanderen als Brussel gedeeld worden (klimaat, leefbaarhe­id en verkeersve­iligheid) en de verschille­nde scenario’s voor de Ring die nog worden overwogen door Vlaanderen (afwezighei­d van varianten zonder capaciteit­sverhoging van de weginfrast­ructuur, behoud van projecten met maximale wegbreedte ...).

Brussel meent dat alle alternatie­ven die nog op tafel liggen, ongunstig lijken voor klimaat en luchtkwali­teit. Ook de geluidshin­der werd bijna niet geanalysee­rd. Er wordt volgens de Brusselse regering te weinig rekening gehouden met de doelstelli­ngen van de ‘modal shift’ van beide gewesten, er wordt geen rekening gehouden met een toekomstig­e Brusselse kilometerh­effing en de verkeersbe­rekeningen gaan niet verder dan 2030.

Tot slot benadrukt Brussel in zijn advies het belang van gezamenlij­ke studies over de toegangswe­gen tot de Ring en van overleg met alle betrokken partijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium