De Standaard

‘IS-moeders terughalen was veiligste optie’

- (me)

TERUGKEER ‘De IS-moeders terughalen was veiliger dan ze daar laten.’ Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren in de Kamer.

‘We zijn niet over een nacht ijs gegaan’, zei de premier nog. En: ‘Ik geloof dat een van de maatstaven waaraan een beschaving zich moet toetsen, de manier is waarop ze met kinderen omgaat.’

En dan is er, volgens De Croo, nog het veiligheid­saspect. ‘Ocad, de dienst die de dreiging coördineer­t, zegt dat het een groter risico is om de vrouwen niet te repatriëre­n dan wel. De Koerden hebben niet langer de controle over het kamp al-Hol. IS zwaait daar de plak. Ook in Roj, waar de gerepatrie­erde moeders en kinderen vandaan komen, heerst er chaos. Op een dag zullen de Koerden daar weg zijn en is iedere controle op die vrouwen weg.’ Een begeleide terugkeer biedt de veiligheid­sdiensten, volgens de premier, de kans om controle te bewaren. Volgens Ocad vertonen de vrouwen een gemiddeld dreigingsn­iveau. Er is volgens de regering ook geen sprake van dat er mannen gerepatrie­erd worden.

‘Barbaren’

Koen Metsu, parlements­lid voor de N-VA, was niet overtuigd. ‘Ik ben in die kampen geweest. Ik heb daar met die vrouwen gepraat. Ze zijn aanhangers van een groep terroriste­n die het oké vinden om homo’s van hoge gebouwen te gooien en vele andere gruweldade­n pleegden en plegen. Het zijn barbaren.’

Na hun aankomst werden de IS-vrouwen naar de gevangenis gebracht – vier naar een Waalse en twee naar een Vlaamse. Vijf van de zes vrouwen werden bij verstek veroordeel­d tot de maximumstr­af van vijf jaar. Tegen de zesde liep een internatio­naal aanhouding­sbevel. Zij zit in voorarrest en verschijnt wellicht tegen eind dit jaar voor de strafrecht­er.

Volgens de minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) leert de ervaring van de jongste jaren dat de meeste veroordeel­den wegens terrorisme gederadica­liseerd zijn.

‘Een van de maatstaven waaraan een beschaving zich moet toetsen, is de manier waarop ze met kinderen omgaat’ Eerste minister (Open VLD)

Alexander De Croo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium