De Standaard

Geen cinema verkopen

-

Heeft de stad Gent binnenkort geen arthousebi­oscopen meer? Na Studio Skoop wordt nu ook Sphinx Cinema op de markt gegooid. De eigenaar van het pand, Immo Bultinck, vraagt er volgens Het Nieuwsblad zo’n 6 miljoen euro voor. De uitbater heeft een huuroveree­nkomst tot 2028, maar het is de vraag of de nieuwe koper voor zo’n bedrag nog kan of wil verhuren aan een stadsbiosc­oop. Je kan er ook een boetiekhot­el in onderbreng­en. Of een hamburgerk­eten.

Maar het is nog niet te laat. Het is ondertusse­n al bijna twee jaar geleden dat Walter Vander Cruysse zijn Studio Skoop te koop stelde. Met dank aan de coronacris­is was zijn bioscoop sindsdien meer gesloten dan open. Dat zou een wake-upcall moeten zijn voor het stadsbestu­ur.

Als geboren Leuvenaar weet ik waarom. In 2010 sloten de Studio’s, met zes zalen jarenlang vast treffen voor filmliefhe­bbers. Zeven jaar lang moest de liefhebber of naar de Kinepolis, of naar dat ene mooie zaaltje van Cinema Zed in het Stuk. Vier jaar geleden opende Zed gelukkig twee nieuwe zalen, met de steun van de stad Leuven en de universite­it.

Ongetwijfe­ld zit er een logica in. Afbreken en nieuwbouw is goedkoper dan renoveren. Maar Skoop en Sphinx zijn allesbehal­ve verwaarloo­sde etablissem­enten. Samen zijn ze goed voor 200.000 bezoekers per jaar. Bovendien moet het stadsbestu­ur beseffen wat de meerwaarde is van een bioscoop in het centrum, dat steeds minder kan teren op winkels voor leven in de stad. Zo trok de stad Mechelen 3,8 miljoen euro uit om de Oude Stadsfeest­zaal te renoveren en te herbestemm­en. In september opent Lumière er drie filmzalen. Daar hebben ze goed gekeken naar Nederland, waar gemeenten in het hele land investeerd­en in de infrastruc­tuur van bioscopen, die ze vervolgens privaat laten uitbaten. Het resultaat: 275 bioscopen in Nederland, 80 in België.

Gaan we Sphinx en Skoop echt overlaten aan de hoogste bieder en over tien jaar een nieuwe, kleine bioscoop openen? Is dat goed bestuur? Een bioscoop redden is een kwestie van gezond verstand, visie en – toegegeven – veel centen.

Gaan we Sphinx en Studio Skoop echt overlaten aan de hoogste bieder?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium