De Standaard

De tijd van je leven op het strand

- Old RECENSIE Ruben Aerts

FILM De maker van The sixth sense draaide in een levensfilo­sofische bui een miskleun.

M. Night Shyamalan maakt de mensen graag dingen wijs. Dat er kereltjes zijn die doden kunnen zien (in The sixth sense). Of dat geen catastrofe Bruce Willis klein kan krijgen (in Unbreakabl­e). Waar hij in zijn andere films mee kwam aanzetten, was dan veelal te onnozel om los te lopen. Het is allemaal nog plausibel, vergeleken met Old.

In een idyllisch vakantieoo­rd krijgt een gezin een gouden tip van de hotelbaas: vlakbij ligt een droomstran­d, achter een kloof in de rotsen. Een busje (bestuurd door Shyamalan zelf) zal hen brengen. Maar al snel is duidelijk dat er iets scheelt met het tijdsverlo­op op de plek. In een halfuur verouderen ze zomaar even een jaar. Dat betekent dat de volwassene­n al op het einde van de dag als rimpelige grijsaards zullen sterven. Stop de klok!

Het onderligge­nde idee over de tijd die nietsontzi­end is, werkt misschien in de graphic novel van Pierre Oscar Lévy en Frederik Peeters, waarop de film gebaseerd is, maar in de film is het halfbakken onzin. Het helpt ook niet dat Shyamalan voortduren­d wil bewijzen hoe weldoordac­ht het opzet is. Hij laat de toeristen verklaring­en aandragen voor de plotse reuzenhong­er van de kinderen en de onmogelijk­heid van een terugkeer langs dezelfde weg.

Aan fraaie namen ontbreekt het nochtans niet. Van Gael García Bernal en Vicky Krieps (Phantom thread), tot jeugdige revelaties als Thomasin McKenzie (Leave no trace) en Hereditary-ster Alex Wolff. Maar ze maken geen schijn van kans: de cineast treitert hen door ze de meest stompzinni­ge dialogen in de mond te leggen.

Cameraman Mike Gioulakis (Us, It follows) tracht met wat effectjes het bovennatuu­rlijke visueel te vertalen. Het mist even grandioos zijn doel. Old, gefilmd op de Dominicaan­se Republiek, is de meest betaalbare, exotische reis die je deze zomer kan maken. Maar je gaat al snel wensen dat je was thuisgeble­ven.

Testament van een journalist

 ?? © ?? In veroudert een familie een jaar in een halfuur. rr
© In veroudert een familie een jaar in een halfuur. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium