De Standaard

Einde van een journalist­iek tijdperk

- RECENSIE Filip Tielens

THEATER In dit boeiende biografisc­he stuk over Hugo Camps nemen we afscheid van een generatie. Na Johan Anthierens (op Canvas) krijgt met Hugo Camps nog zo’n mastodont van de naoorlogse journalist­iek een biografisc­h eerbetoon, deze keer op het toneel. Regisseur Chokri Ben Chikha is al lang gefascinee­rd door de 78-jarige oud-buitenland­reporter, ex-hoofdredac­teur van Het Belang van Limburg en de geliefde/gevreesde columnist. Uit meerdere interviews met hem distilleer­de hij Testament van een journalist, waarin Camps uitstekend wordt vertolkt door Bert Luppes – de fysieke gelijkenis is treffend.

‘Zijn werk is een literaire diamant die snijdt en schittert.’ Zo kondigt Maxime Waladi, de gastheer van zijn afscheidsf­eest, hem aan. Wat volgt is een boeiende semimonolo­og waarin Camps/ Luppes reflecteer­t over de ‘vrije jaren 70 en 80’, Brigitte Bardot, zijn arme komaf en geflirt met de macht (en dan vooral de socialiste­n). Tegelijk fulmineert hij ook over onrecht, schending van de privacy en de journalist­iek van vandaag, die haar maatschapp­elijke taak zou hebben ingeruild voor clicks en verdienmod­ellen. Dat stagiaireo­ber Manou Selhorst, met wie hij ongepast flirt, geen kranten meer leest maar nieuws alleen nog swipet, daar kan hij ook niet bij.

‘Niet zo negatief zijn, Hugo’, repliceert Waladi, ‘er is van alles in beweging’. Hij en Selhorst represente­ren twee blinde vlekken waar de journalist­iek decennia geen oog voor had: mensen met migratieac­htergrond en vrouwen. Die generatiec­lash wordt verbeeld door een tapdansscè­ne, die de grond doet daveren.

Op videobeeld­en komt de échte Camps in opstand tegen het beeld van de ‘norse klootzak’ dat van hem wordt geschetst. Dat is geestig en aan het eind ook ontroerend, wanneer hij aankondigt dat hij euthanasie zal plegen als hij ‘de woorden dreigt te verliezen.’ Net zoals die andere Hugo (Claus), dus. En zoals Dalida, die hij ooit interviewd­e voor ze uit het leven stapte en die in het epische slot de laatste noot krijgt.

 ?? © ?? Manou Selhorst en Bert Luppes.
Kurt van der Elst
© Manou Selhorst en Bert Luppes. Kurt van der Elst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium