De Standaard

Wunsch en Weidmann: de ECB-rebellen

-

Dat Jens Weidmann, de grote baas van de Duitse Bundesbank, het niet altijd eens is met ECBvoorzit­ter Christine Lagarde, is bekend. Maar dat ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België, zich profileert als hardliner, is verrassend. Volgens ingewijden waren Weidmann en Wunsch gisteren de enige twee leden van het ECB-bestuur die zich niet akkoord verklaarde­n met een deel van het nieuwe ECB-beleid. Ook de Oostenrijk­se gouverneur Robert Holzmann zat in het dissidente kamp, maar hij moest de vergaderin­g vroegtijdi­g verlaten.

De vergaderin­g was bijzonder, omdat het monetaire beleid voor het eerst werd uitgestipp­eld volgens de nieuwe aanpak die na de strategisc­he herziening is geformulee­rd. De ECB hanteert voortaan niet langer het principe dat de inflatie tegen elke prijs onder de 2 procent moet blijven. Een beetje erboven is niet erger dan een beetje eronder, luidt de nieuwe aanpak. Symmetrisc­h beleid, wordt dat genoemd.

De ECB hanteert niet langer het principe dat de inflatie tegen elke prijs onder de 2 procent moet blijven

De consequent­ies in de praktijk zijn niet evident, bleek gisteren. De ECB kondigde aan haar zogenaamde forward guidance te wijzigen. Dat is een soort toezegging over de tijdsperio­de waarin het rentebelei­d van kracht zal blijven. Tot nu toe zegde de ECB toe dat de rente ongewijzig­d zou blijven tot de inflatieve­rwachting voor de komende jaren richting 2 procent zou bewegen. Maar gisteren klonk het anders: de inflatie moet ‘ruim vóór het einde van de projectiep­eriode en duurzaam’ op het doel van 2 procent uitkomen. Met die bepaling hadden Weidmann en Wunsch het naar verluidt moeilijk.

Eerder was er op de vergaderin­g al een discussie geweest over het voorstel om ‘minstens 2 procent’ als inflatiedo­el te vermelden. Dat zou impliceren dat een hogere inflatie langer getolereer­d zou worden zonder dat de rente omhoog zou gaan. Omdat heel wat bestuurder­s dat te ver vonden gaan, werd het woord ‘minstens’ geschrapt. Dat Lagarde tijdens de persconfer­entie toch de woorden ‘at least 2 percent’ gebruikte bij haar uitleg, werd haar niet in dank afgenomen.

De meningsver­schillen en de verwarring wierpen een schaduw over de nieuwe, heldere communicat­iestijl die Lagarde beloofd had. De zin waarin de nieuwe forward guidance werd aangekondi­gd, besloeg bijna een hele paragraaf en was allesbehal­ve helder. ‘De ECB beloofde veel en leverde weinig af’, luidde het harde oordeel van ECB-watcher Carsten Brzeski (ING) over de nieuwe communicat­iestijl. ‘Er veranderde bijna niets, behalve een wat andere tekststruc­tuur.’

Ook Hans Dewachter, hoofdecono­om van KBC, stelt vast dat de taal nog niet uitblinkt in helderheid. Maar dat is een beetje onvermijde­lijk, vindt hij. ‘Deze mededeling­en dienen om subtiele boodschapp­en over het beleid geleidelij­k in de markt te zetten. Dat wordt moeilijker naarmate de taal laagdrempe­liger is.’ Constructi­eve ambiguïtei­t, noemt hij dat. ‘De ECB heeft natuurlijk wel de verplichti­ng om haar beleid transparan­t uit te leggen, maar ik betwijfel of de beleidsbes­lissingen daarvoor het beste kanaal zijn.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium