De Standaard

Natuurgewe­ld bezorgt verzekeraa­rs hoogste factuur in decennium

De eerste helft van 2021 moesten verzekeraa­rs wereldwijd een slordige 36 miljard euro uitbetalen aan schadeverg­oedingen voor natuurramp­en. Dat komt vooral door extreem winterweer in de VS en hevige onweders in Europa.

- Pieter Van Maele

Met zo’n zevenhonde­rd doden eiste de uitzonderl­ijke vrieskou van februari in Texas in de eerste plaats een enorme menselijke tol. Maar ook de financiële gevolgen waren groot. Miljoenen huishouden­s en bedrijven zaten dagenlang zonder stroom, winkels konden de deuren niet openen, olieraffin­aderijen gingen op slot en de postbedeli­ng werd stilgelegd.

De van oorsprong Britse verzekerin­gsmakelaar Aon, actief in 120 landen, berekende dat verzekeraa­rs in de VS omgerekend 13 miljard euro moesten uitkeren wegens schade veroorzaak­t door dat uitzonderl­ijke winterweer. Eind vorige maand waren er dan ook nog felle onweders in Europa, met zo’n 4 miljard euro aan uitbetaald­e schadeclai­ms tot gevolg.

Extreme weerfenome­nen

Onder meer door die twee rampen keerden de verzekeraa­rs in de eerste helft van dit jaar wereldwijd ruim 36 miljard euro uit aan schadeverg­oedingen voor natuurgewe­ld, meldt Aon. Dat is het hoogste bedrag in een decennium, al komt dat niet omdat er in de eerste zes maanden van dit jaar zoveel meer grote natuurramp­en waren. Met een totale economisch­e kostprijs van 79 miljard euro (verzekerde en niet-verzekerde schade) ligt het totale kostenplaa­tje van alle natuurramp­en in de eerste jaarhelft zelfs een derde onder het tienjaarge­middelde.

Wél kregen verzekeraa­rs aanzienlij­k meer schadeclai­ms binnen uit industriel­anden, waar mensen vaak beter verzekerd zijn dan in armere landen. ‘Natuurramp­en in industriel­anden leiden doorgaans tot hogere schadeclai­ms’, zegt Aon. ‘Bijna driekwart van de verzekerde schade van de eerste jaarhelft werd opgemeten in de VS.’

Nog volgens Aon wordt intussen bijna de helft van alle verzekerde schade wereldwijd (45 procent) veroorzaak­t door extreme weerfenome­nen. Naast de Amerikaans­e vrieskou en de Europese onweders waren dat in Azië en Oceanië vooral overstromi­ngen en orkanen. Daarnaast werd Japan in februari ook getroffen door een aardbeving. Bij al dat natuurgewe­ld vielen ongeveer drieduizen­d doden. ‘Aangezien de weersomsta­ndigheden door de klimaatver­andering steeds extremer worden, dringt de tijd om oplossinge­n te zoeken voor de daaraan verbonden risico’s’, zegt Aon-directieli­d Steve Bowen in een persberich­t.

Al moeten ook verzekeraa­rs daarin hun verantwoor­delijkheid opnemen, klinkt het vanuit de Wereldbank en de Verenigde Naties. De kritiek luidt daar dat verzekeraa­rs weliswaar steeds minder opbrengste­n herinveste­ren in vervuilend­e bedrijven, maar dat zij verzuimen om bedrijven waaraan zij verzekerin­gen verkopen, te dwingen hun uitstoot te vermindere­n. Grote vervuilers raken nog altijd erg makkelijk verzekerd. ‘De sector moet meer ambitie tonen’, zegt Ekhosuehi Iyahen van het Insurance Developmen­t Forum, dat binnen de schoot van de VN en de Wereldbank ijvert voor een duurzaam verzekerin­gswezen, tegen Financial Times.

Eerder deze maand beloofden acht Europese verzekerin­gsgroepen, zoals Axa en Allianz, om tegen 2050 een klimaatneu­trale portfolio te hebben. Iyahen: ‘Het is mooi om doelstelli­ngen te hebben voor 2050, maar de klimaatkwe­stie is veel urgenter. Bovendien zouden ook Amerikaans­e verzekeraa­rs zulke initiatiev­en moeten nemen.’

Natuurramp­en in industriel­anden leiden doorgaans tot hogere schadeclai­ms bij verzekeraa­rs

 ?? © ?? Het extreme winterweer in Texas van februari kostte Amerikaans­e verzekeraa­rs 13 miljard euro.
Tamir Kalifa/nyt
© Het extreme winterweer in Texas van februari kostte Amerikaans­e verzekeraa­rs 13 miljard euro. Tamir Kalifa/nyt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium