De Standaard

Amerikanen eten nog meer fastfood

- (jir)

Veel meer personen kunnen straks in de huid van een klokkenlui­der kruipen. België moet een verregaand­e Europese richtlijn omzetten. Nele Van Kerrebroec­k van het advocatenk­antoor Linklaters spreekt over ‘een cultuuroms­lag’.

De Europese klokkenlui­dersrichtl­ijn dateert al van eind 2019, maar de lidstaten hebben tot 17 december 2021 om ze in nationale wetgeving om te zetten. Dat wordt een kleine aardversch­uiving. Tot nu toe bestaan er in België regelingen voor werknemers in de financiële sector, en bij de federale en Vlaamse overheid.

Straks zullen alle ondernemin­gen vanaf 50 werknemers en gemeenten met minstens 10.000 inwoners over een klokkenlui­dersregeli­ng moeten beschikken. Voor bedrijven gaat het om alle personen die een werkgerela­teerde relatie hebben. Dat zijn ook sollicitan­ten, zelfstandi­ge medewerker­s en zelfs de aandeelhou­ders.

Algemeen belang

‘Het idee achter de richtlijn is dat personen die een werkrelati­e hebben met ondernemin­gen vaak als eerste op de hoogte zijn van dreigingen of schade voor het algemeen belang. Alleen als je die personen voldoende beschermin­g biedt, kan je hen aanmoedige­n om melding te maken van inbreuken’, zegt Nele Van Kerrebroec­k, hoofd arbeidsrec­ht bij het advocatenk­antoor Linklaters.

De thema’s die ze kunnen melden, gaan veel breder dan de bestaande klokkenlui­dersregeli­ngen. ‘Het gaat bijvoorbee­ld om inbreuken op het consumente­nrecht, milieuwetg­eving, financiële regelgevin­g, witwasprak­tijken en databesche­rming’, reageert Aurélie De Meester, advocate arbeidsrec­ht bij Linklaters. ‘Bij gemeenten kan het bijvoorbee­ld gaan over onrechtmat­ig gebruik van overheidsg­eld en corruptie.’

Eerder dit jaar bijvoorbee­ld kwam Veerle Heeren (CD&V), de burgemeest­er van Sint-Truiden, in verlegenhe­id, doordat een klokkenlui­der bekendmaak­te dat ze bepaalde personen had bevoordeel­d bij de vaccinatie­campagne. Het parket startte toen een onderzoek naar de bron van het lek. Vera Vrancken, die als klokkenlui­dster het gesjoemel in de politiezon­e Hazido aan de kaak stelde, werd ontslagen.

Geen represaill­es

Hoe goed worden klokkenlui­ders beschermd in de nieuwe regeling? In principe zijn er twee vuistregel­s. Je moet de persoonsge­gevens beschermen van de melder. En de klokkenlui­der mag niet via represaill­es nadeel ondervinde­n van de melding die hij in het algemeen belang deed. Hij mag ook niet aansprakel­ijk worden gesteld voor de gevolgen.

Als een klokkenlui­der toch met maatregele­n te maken krijgt, kan

‘Alleen als je voldoende beschermin­g biedt, kun je personen aanmoedige­n om melding te maken van inbreuken’ Advocaat arbeidsrec­ht

Nele Van Kerrebroec­k

Voor de Amerikaans­e fastfoodke­ten Domino’s Pizza blijven de gouden tijden duren. De omzet van begin april tot eind juni lag liefst 12 procent hoger dan in het vergelijkb­are tweede kwartaal van vorig jaar, toen de verkoop van pizza’s nochtans een reuzenspro­ng maakte door het massale thuiswerk in de VS en Europa.

Domino’s Pizza zag zijn omzet nu al voor het 41ste opeenvolge­nde kwartaal stijgen, tot 1,03 miljard dollar, terwijl de marktanali­sten een lichte daling hadden verwacht in vergelijki­ng met het spectacula­ire voorjaar van 2020. Er werd 116,6 miljoen dollar netto winst geboekt.

Op Wall Street reageerden de beleggers euforisch. De koers van Domino’s Pizza klom met bijna 14 procent. Dit jaar ligt de totale winst al op 41 procent.

 ?? © ?? Klokkenlui­der Vera Vrancken. rr
© Klokkenlui­der Vera Vrancken. rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium