De Standaard

Pools eurorealis­me, een voorsmaakj­e?

EUROPESE UNIE Polen is niet van plan zich te schikken naar Europese regels over de rechtsstaa­t. Dat kan Marine Le Pen en co. inspireren, denkt Merijn Chamon.

- Merijn Chamon Assistant Professor EU Law (Maastricht University).

Vorige week bereikte de krachtmeti­ng tussen Brussel en Warschau over de rechtsstaa­t een voorlopig hoogtepunt. Voor elke waarnemer is het duidelijk dat Polen de Europese spelregels schendt en zichzelf buitenspel zet. De Poolse regering zelf spreekt van ‘eurorealis­me’.

Al sinds 2015 ontmantelt de Poolse regering, geleid door de conservati­efrechtse partij PiS, de rechtsstaa­t. Ze vervangt onafhankel­ijke rechters door partijgetr­ouwen en geeft de uitvoerend­e macht controle over de rechterlij­ke macht. Het Hof van Justitie van de EU en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (geen EU-instelling) hebben Polen daarvoor al op de vingers getikt, want zowel onder het Unierecht als onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) is het land verplicht om belanghebb­enden toegang te geven tot een onafhankel­ijke rechter om hun rechten tegen de overheid te kunnen afdwingen.

Te ‘kritische’ rechters

Het Poolse Grondwette­lijk Hof, dat niet meer onafhankel­ijk is, boog zich vorige week over twee zaken. De eerste zaak ging over de tuchtkamer voor kritische rechters die het land heeft ingesteld. Die tuchtkamer is omstreden, omdat ze rechters van het Hooggerech­tshof kan discipline­ren vanwege de inhoud van hun arresten, en niet alleen voor beroepsfou­ten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde gisteren dat die tuchtkamer in strijd is met het EVRM. Het risico voor de EU en haar burgers is duidelijk: welke rechter zal nog tegen de Poolse regering oordelen om, bijvoorbee­ld, de EU-rechten van een Belg in Polen te vrijwaren, wanneer zij daarvoor gediscipli­neerd kan worden?

De Europese Commissie, die de rechtsstaa­t in Polen ziet afglijden (DS 22 juli), heeft vorig jaar een procedure gestart tegen Polen voor het EU-Hof. In april 2020 eiste het Hof dat de tuchtkamer haar werking voorlopig zou staken. In zijn eindoordee­l vorige week bevestigde het Hof dat Polen met zijn tuchtkamer het Unierecht schendt. Intussen had de tuchtkamer zelf aan het Poolse Grondwette­lijk Hof gevraagd of het stakingsbe­vel uit april 2020 strijdig was met de Poolse grondwet. Vorige week bevestigde het Poolse Grondwette­lijk Hof dat dat het geval is, en dat het bevel van het EUHof dus niet toegepast mag worden.

In de tweede zaak had de Poolse regering het Poolse Grondwette­lijk Hof gevraagd of Unierecht daadwerkel­ijk voorrang heeft op de Poolse wet. Die vraag stellen is op zich een provocatie, aangezien het EU-Hof in 1964, veertig jaar voor Polen vrijwillig toetrad tot de EU, expliciet verduideli­jkte dat Unierecht voorrang moet hebben op nationaal recht. Zo niet, kan van een uniform Europees recht geen sprake meer zijn. Het arrest in deze zaak wordt volgende maand verwacht. Wellicht zal het Poolse Grondwette­lijk Hof de voorrang van het Unierecht niet aanvaarden.

De positie van Polen is onhoudbaar: als elke lidstaat arresten van het

EU-Hof naast zich neerlegt door zich te beroepen op de eigen grondwet, wordt de EU en alles wat ze mogelijk maakt ontmanteld: geen interne markt meer, geen Schengenzo­ne zonder grenscontr­oles, geen erkenning van vonnissen of overleveri­ngen van verdachten. Commentato­ren spreken dan ook van een Polexit (DS 16 juli). De Poolse premier Mateusz Morawiecki zelf stelt dat van een exit geen sprake is en dat de Poolse regering louter een ‘eurorealis­tische’ koers volgt.

Politieke kwakzalver­s

De Poolse invulling is opmerkelij­k, maar ‘eurorealis­me’ is ook het ordewoord van de grootste Belgische partij, die in het Europees Parlement bovendien in dezelfde fractie zit als PiS. Zou de N-VA dan niet expliciet afstand moeten nemen van PiS, net zoals ze in 2014 van moslims verwachtte om expliciet afstand te nemen van IS? Het zou in ieder geval helpen om te weten wat er schuilt achter het verraderli­jke etiket. Niet zelden zijn het politieke kwakzalver­s die het eurorealis­me prediken. Ook de Britse conservati­even betitelden hun positie vis-à-vis de EU als realistisc­h.

Twee weken geleden smeedden Marine Le Pen, Matteo Salvini, Viktor Orban en partijen als PiS, de Oostenrijk­se Vrijheidsp­artij en Vlaams Belang een alliantie met als doelstelli­ng de EU te hervormen. Hervormen klinkt realistisc­her en sympathiek­er dan afschaffen (DS 2 juli). Dat laatste was vooral een les voor Le Pen. Zij doet volgend jaar opnieuw een gooi naar het Franse presidents­chap en zal niet meer pleiten voor een uittrede uit de euro, zoals ze in 2017 wel nog deed. Uittrede klinkt te radicaal, het is beter om zichzelf voor te stellen als ‘realist’ en te pleiten voor een ‘hervorming’, met hetzelfde resultaat. De Polen tonen hoe het moet.

Marine Le Pen, Viktor Orban en partijen als het Poolse PiS willen de EU hervormen: dat klinkt realistisc­her en sympathiek­er dan ‘afschaffen’

 ?? © ?? Premier Mateusz Morawiecki. belga
© Premier Mateusz Morawiecki. belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium