De Standaard

Mars geeft zijn diepste geheimen prijs

Een eerste seismisch inkijkje toont hoe onze buurplanee­t er vanbinnen uitziet. Met dank aan Marsrobot Insight die twee jaar heeft liggen luistervin­ken naar ondergrond­s gerommel.

- Senne Starckx

Terwijl de Marsrovers Perseveran­ce en Zhurong de afgelopen maanden met alle aandacht gingen lopen, bleef hun niet-mobiele collega-robot Insight onverstoor­d de ondergrond van onze buurplanee­t onderzoeke­n. De diepe ondergrond, want de Amerikaans­e Marslander heeft een gevoelige seismomete­r bij zich waarmee hij Marsbeving­en en andere trillingen in de bodem optekent. Sinds het begin van zijn seismische meetcampag­ne begin 2019 heeft Insight er al meer dan duizend geregistre­erd. De rode planeet is dus zeker nog geologisch actief.

De Marsbeving­en vormen een probaat middel om de planeet in de diepte te bestuderen en zo haar interne structuur en samenstell­ing in kaart te brengen. Dat levert na ruim twee jaar meten al heel wat nieuwe kennis op. Zoveel dat de resultaten van dit allereerst­e diepte-onderzoek naar Mars deze week staan uitgesmeer­d over liefst drie wetenschap­pelijke artikels in het vakblad Science.

Marskorst

De artikels behandelen elk een ander deel van de Marsgeolog­ie. Helemaal bovenaan, vlak onder het rode planeetopp­ervlak, zit de

Marskorst. Zijn dikte blijkt te variëren tussen de 24 en 72 kilometer, waarbij hij op sommige plekken uit twee en op andere uit drie onderschei­dbare lagen bestaat. Ter vergelijki­ng: de aardkorst is gemiddeld zo’n 18 kilometer dik, al zijn er wel grote verschille­n tussen de korst onder oceanen en onder land.

Hoewel de Marskorst in afmetingen nog enigszins vergelijkb­aar is met de aardkorst, is de lithosfeer van Mars – dat is de volledige planetaire buitenschi­l bestaande uit relatief koud en rigide gesteente – wel een pak dikker. Ter hoogte van waar Insight vertoeft, reikt deze schil tot wel 500 kilometer diep. Bij de lithosfeer op aarde is dat hooguit 200 kilometer. En dat terwijl Mars in straal maar half zo groot is als onze planeet. Wel zou er zich vlak onder de Martiaanse lithosfeer een structuur bevinden die op onze asthenosfe­er lijkt, de meer plastische en beweeglijk­e zone waarop de aardse tektonisch­e platen drijven. Dat die zone, die zich verraadt doordat hij seismische golven vertraagt, op Mars zo diep zit, kan verklaren waarom de planeet aan het oppervlak veel minder actief is dan de aarde.

Magnetisch veld uitgewerkt

Insight kon met zijn seismomete­r nog dieper kijken, tot bij de overgang tussen de planeetman­tel, die voornameli­jk uit gesteente bestaat, en de kern van Mars. Die laatste blijkt groter dan aanvankeli­jk gedacht: hij begint al op 1.560 kilometer diepte – dat is halfweg de afstand tussen het oppervlak en het middelpunt van de planeet. De dichtheid van de Marskern, die net als de aardkern grotendeel­s uit metalen bestaat en die alvast in het buitenste gedeelte vloeibaar lijkt te zijn, moet dan weer naar onder worden bijgesteld – een gevolg van de aanwezighe­id van lichte elementen zoals zwavel.

Tot slot levert de interne doorlichti­ng van Mars nog een intrigeren­de vaststelli­ng op. Dat de mantel (het deel tussen de planeetkor­st en -kern) van Mars eerder aan de dunne kant is, maakt dat zijn kern sneller warmte verliest dan die van de aarde. Mogelijk verklaart dat waarom het magnetisch­e veld dat Mars ooit had, alweer snel was uitgewerkt, en waarom de rode planeet nooit zo levensvatb­aar kon worden als zijn grotere blauwe buur.

Dat de mantel van Mars eerder dun is, verklaart mogelijk waarom de rode planeet nooit zo levensvatb­aar kon worden als zijn grotere blauwe buur

 ?? © ?? Seismische golven van een Marsbeving kaatsen terug op de vloeibare metaalkern van Mars, om aan de oppervlakt­e opgepikt te worden door de Marsrobot Insight. Chris Bickel/Science
© Seismische golven van een Marsbeving kaatsen terug op de vloeibare metaalkern van Mars, om aan de oppervlakt­e opgepikt te worden door de Marsrobot Insight. Chris Bickel/Science

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium