De Standaard

Hongkonger­s opgepakt voor ‘schapenboe­ken’

DEMOCRATIE De Sheep Village-kinderboek­en, die de prodemocra­tische beweging uitleggen aan kinderen, zetten volgens de politie aan tot haat tegenover de autoriteit­en.

- (nrc)

Prentenboe­ken over schapen die worden lastiggeva­llen door gemene wolven zijn er volgens de Hongkongse politie op gericht om kinderen op te ruien tegen het bestuur van de stad. Daarom zijn vijf mensen opgepakt die betrokken waren bij de publicatie ervan.

De schapen in de Sheep Village-kinderboek­en staan voor de prodemocra­tische activisten in Hongkong. De wolven symboliser­en de Chinese beïnvloedi­ng waarmee Hongkong, een speciale bestuurlij­ke regio binnen China, in toenemende mate te maken heeft. Het eerste deel van Sheep Village gaat over de demonstrat­ies die in 2019 in Hongkong plaatsvond­en. In deel twee staken de schoonmake­rs van Sheep Village tegen de wolven, die overal hun rotzooi achterlate­n. In het voorwoord staat vermeld dat het een verwijzing is naar de zorgmedewe­rkers, die vorig jaar staakten in een poging de regering over te halen om de grens met het Chinese vasteland te sluiten aan het begin van de coronapand­emie.

In het laatste boek, getiteld The 12 braves of Sheep Village, vluchten twaalf schapen weg uit Sheep Village uit angst voor de wolven. Het is een directe verwijzing naar de twaalf Hongkonger­s die per speedboot vorig jaar naar Taiwan probeerden te vluchten. Ze werden gevangen genomen door de Chinese kustwacht.

De arrestante­n kunnen onder de nieuwe veiligheid­swet in Hongkong tot twee jaar celstraf krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium