De Standaard

Rome herontdekk­en

In alle rust en samen met de Romeinen

-

De humor trekt de aandacht. Het suggestieb­ord, buiten aan het restaurant­je in het hart van Rome, is volgeschre­ven in het Engels. Toch is dit bepaald geen toeristenv­al. ‘Vraag ons niet naar de vino della casa, want wij hebben enkel goede wijn’, staat er op het bord. En ook: ‘Chianti is niet de enige goede rode wijn in Italië. Probeer eens wat anders! Koffie serveren we niet, die zit helemaal in onze tiramisu. Toeristen zijn welkom, maar zocht je een toeristenm­enu? Sorry, dan is dit de verkeerde plek.’

Sara grinnikt omdat wij lachen. De uitbaatste­r van restaurant Mr. 100 Tiramisù probeert met haar bord de aandacht van voorbijgan­gers te trekken, en met succes. Even later zitten we op haar zonnige terras. ‘We hebben ons altijd proberen te onderschei­den van restaurant­s met toeristenm­enu’s, daar had covid geen invloed op’, zegt ze. ‘Maar ons cliënteel is wél veranderd. Het aantal buitenland­se bezoekers is dramatisch gezakt. Het voorbije jaar bedienden we daardoor vooral Italianen, en Romeinen. Die hebben van de covid-luwte geprofitee­rd om tijdens het weekend hun eigen stad te herontdekk­en.’

Voetballen­de kinderen

Tijdens ons bezoek, in de tweede week van juli, is dat nog steeds zo. De Romeinen genieten zichtbaar van hun eigen stad. Op pleintjes en bij fonteinen klinkt geroep en gegrinnik van voetballen­de Italiaanse kinderen. ’s Avonds barst langs de romantisch verlichte Tiber het uitgaansle­ven van tieners en prille twintigers los. Onder de zwoele Romeinse hemel troept de lokale jeugd samen aan de bruggen en oevers van de rivier om langs kraampjes met prullaria te kuieren, een hapje te eten of te drinken, of urenlang te babbelen en te flirten. Hier en daar loopt wel een toerist rond, maar de voertaal tijdens deze Romeinse nacht is overduidel­ijk Italiaans.

Dat is een hele tijd anders geweest. Als topattract­ie tussen de cultuurste­den is Rome al lang geleden voor het massatoeri­sme gezwicht. ‘Voor Romeinen die niet in het toerisme werken, is de stad onleefbaar geworden’, zegt Francesco Alesi, documentai­refotograa­f. ‘Niet alleen omdat de huurprijze­n in het centrum peperduur zijn geworden, en alle leuke flatjes aan toeristen worden verhuurd. Maar ook omdat er door het massale aantal bezoekers nog nauwelijks plek is voor de kinderen om buiten te spelen.’ Met pijn in het hart is Francesco enkele jaren geleden met zijn jonge gezin naar het platteland verhuisd.

De covid-pandemie sloeg in Italië genadeloos hard toe. Maar dat Rome leegliep en geen bezoekers meer trok, maakte de stad opnieuw aantrekkel­ijk voor Italiaanse toeristen en zeker ook voor de Romeinen zelf.

Ongestoord staren naar de Pietà

Op sommige plaatsen is wel wat volk, maar dat valt niet te vergelijke­n met de mensenzeeë­n die de straten van de Romeinse binnenstad in andere tijden slikt. Het Sint-Pietersple­in oogt verlaten en baadt in de verzengend­e zomerhitte. De basiliek zelf – die we binnenrake­n nadat onze handtas is gecheckt en onze lichaamste­mperatuur werd gemeten – is koel en zo goed als leeg. Enkele honderden bezoekers vallen nu eenmaal niet op in deze overweldig­ende kerk. Dat biedt de mogelijkhe­id om alle kunstschat­ten rustig én in detail te bekijken. Minutenlan­g ongestoord staren naar de Pietà van Michelange­lo, het ontroerend­e beeld

‘Voor Romeinen die niet in het toerisme werken, was de stad onleefbaar geworden’

Francesco Alesi Documentai­refotograa­f

Fietsen langs de Via Appia

van de rouwende Maria met Jezus: in de lege Sint-Pietersbas­iliek duwt eindelijk eens niemand je weg om een smartphone­kiekje te maken.

Aan de achterkant van het Colosseum skaten jongeren in de verkoelend­e schaduw van de pijnbomen. En omdat de rij aan de voorkant zo kort is, besluiten we nog eens kaartjes te kopen – dat was geleden van de Romereis in het zesde middelbaar. Onze groep bestaat uit zes volwassene­n en een kind, een leergierig jongetje uit Milaan dat na de zomer Latijn begint te studeren. De gids vertelt dat er in het Colosseum niet alleen gladiatore­ngevechten plaatsvond­en, maar ook zeeslagen waarbij het theater helemaal onder water werd gezet. De jongen glundert, en de gids ook.

Aperitief en film in open lucht

Het waterkraan­tje in het archeologi­sch park van het Colosseum is een trekpleist­er – het is zo heet dat je hier wel moet aanschuive­n tussen de buitenland­ers om even een slokje te drinken. Waarom zien die Italianen er, zeer in tegenstell­ing tot ons, eigenlijk zelden zo plakkerig uit?

Omdat Italianen niet, zoals wij, de hitte trotseren om dagelijks ettelijke kilometers af te stappen in de binnenstad. De Romeinen wagen zich pas in de late middag buiten, nadat ze zich eerst hebben uitgedost om bella figura te maken tijdens het gemeenscha­ppelijke aperitiefm­oment. Rome is een gigantisch­e stad. Maar tijdens het aperitivo ademt een volksbuurt als Monti, in de schaduw van het Colosseum, de sfeer uit van een provincies­tad. Bij een glas Spritz op het pleintje van de Madonna dei Monti lijkt iedereen elkaar te kennen, en in het andere geval wel heel snel te léren kennen. Dat geldt ook voor andere pittoreske volkswijke­n als Testaccio of het oude getto. Attracties hier zijn de vele lekkere restaurant­jes met koosjer Romeins eten en de luidruchti­ge gezellighe­id van de praatgrage Romeinse Joden.

Steek vanuit het getto de Tiber over, en je duikt in Trastevere. Die filmische wijk, die ‘aan de overkant van de Tiber’ betekent, is in recente jaren ook platgelope­n door toeristen. Ook hier is het nu gezellig, maar echt niet druk. Op het plein van San Cosimato pikken we een documentai­refilm mee van de Italiaanse cineast Gianfranco Rosi.

De toegang tot de openluchtb­ioscoop van Trastevere is gratis, maar je moet je vooraf wel aanmelden. Wegens covid krijg je enkel met een QR-code toegang tot het plein, waar dit jaar geen stoeltjes staan. Als de avond valt, laten we ons tussen de Romeinen meeslepen door het relaas van een Mexicaanse huurmoorde­naar van de kartels. El sicario beklijft van de eerste tot de laatste minuut. En onder de sterrenhem­el van Trastevere – in die drukke stad die Rome doorgaans is – kan je nu een speld horen vallen.

Ine Roox

De Romeinen wagen zich pas in de late middag buiten, nadat ze zich eerst hebben uitgedost om bella figura te maken tijdens het gemeenscha­ppelijke aperitiefm­oment

Covid heeft menselijke, maar ook economisch­e ravage aangericht. Op de toog van een koffiebar in het centrum van Rome zagen wij een collectebu­s met een sticker ‘voor de huur’. Terwijl veel Romeinen vroeger klaagden over massatoeri­sme, snakt de sector nu naar klanten. Al lijkt over een alternatie­f voor het massatoeri­sme tijdens de lockdown nauwelijks te zijn nagedacht. Nochtans zou het ook anders kunnen, zegt Elena Cino, kunsthisto­rica en toeristisc­he gids. Samen met twee collega’s werkt ze alternatie­ve bezoeken in Rome uit. ‘Je kunt ons ook voor de Vaticaanse musea boeken, maar Rome biedt zoveel meer. Je kunt de hitte makkelijke­r trotseren als je fietsen huurt en langs de oude Via Appia gaat fietsen. Of bezoek eens de oude aquaducten van Rome, of de basiliek van San Clemente, tot twintig meter onder de grond.’ Onlangs is ook de Domus Aurea, het ‘gouden paleis’ of de residentie van keizer Nero, heropend. Hier zult u alvast niet plakkerig worden van de hitte – in de Domus is het zo’n 10 graden Celsius. (iro) * Meer informatie over Elena Cino en haar collega’s op www.visiterome.com * De openluchtb­ioscoop toont gratis films op drie locaties in Rome. Wegens covid is reserveren verplicht. https://ilcinemain­piazza.it/

 ??  ??
 ?? © ?? Aan de achterkant van het Colosseum skaten jongeren in de schaduw van de pijnbomen.
Francesco Alesi
© Aan de achterkant van het Colosseum skaten jongeren in de schaduw van de pijnbomen. Francesco Alesi
 ??  ?? De openluchtb­ioscoop op de Piazza San Cosimato in de filmische wijk Trastevere.
De openluchtb­ioscoop op de Piazza San Cosimato in de filmische wijk Trastevere.
 ?? © ?? Francesca Leonardi
© Francesca Leonardi
 ?? © ?? Een rustig boottochtj­e op de vijver van het park Villa Borghese.
Francesca Leonardi
© Een rustig boottochtj­e op de vijver van het park Villa Borghese. Francesca Leonardi
 ?? © ?? Even verpozen op het plein voor de basiliek Santa Maria in Trastevere.
Francesca Leonardi
© Even verpozen op het plein voor de basiliek Santa Maria in Trastevere. Francesca Leonardi
 ?? © ?? Gids Elena in de volksbuurt Monti. Francesca Leonardi
© Gids Elena in de volksbuurt Monti. Francesca Leonardi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium