De Standaard

De lucratieve handel in softwarele­kken

Hoe slaagde één Israëlisch bedrijf erin de beveiligin­g van zowel de iPhone als Android-smartphone­s meermaals te kraken? Het antwoord is ontluister­end: de gaten in de beveiligin­g zijn gewoon te koop – voor wie het kan betalen.

- Dominique Deckmyn

Arne Swinnen is ethisch hacker. Hij gaat op zoek naar gaten in de beveiligin­g van software. Zijn specialite­it zijn websites. Als hij zulke gaten vindt, meldt hij die aan de fabrikant. In ruil krijgt hij een vergoeding – de bug bounty.

Voor een doorsnee-lek in de beveiligin­g van een stuk software – een zogenoemde ‘exploit’ – betaalt de fabrikant enkele honderden of duizenden dollars. Maar voor de gevaarlijk­ste exploits in besturings­systemen of belangrijk­e netwerkapp­aratuur kan dat oplopen tot honderddui­zenden dollars. Apple betaalt uitzonderl­ijk tot een miljoen dollar uit.

Als de exploit is gemeld, wordt het lek gedicht, meestal via een software-update – een patch – die naar alle gebruikers wordt verstuurd. Voor veel software zijn er maandelijk­s of zelfs wekelijks dergelijke patches. Wie die patches tijdig installeer­t, is veilig.

Maar soms loopt het anders. Soms wordt een lek verkocht aan een organisati­e als Zerodium. Die handelt open en bloot in gevaarlijk­e lekken. Haar klanten? Alleen ‘gouverneme­ntele organisati­es’, en dan nog ‘vooral’ in Europa en Noord-Amerika, staat op haar website. NSO Group, het Israëlisch­e bedrijf achter de Pegasus-spyware die is aangetroff­en op de smartphone­s van politici, activisten en journalist­en, lijkt niet onder die omschrijvi­ng te vallen. Maar een Israëlisch­e overheidsd­ienst bijvoorbee­ld, zou er wel kunnen aankloppen. En er bestaan andere markten.

Als een exploit wordt verhandeld via een markt als Zerodium, wordt het een zogenoemde ‘zeroday’. Dat is codetaal voor een beveiligin­gslek dat bij de fabrikant niet is gemeld – de fabrikant, en de rest van de wereld, hebben ‘nul dagen’ de tijd gehad om zich te beschermen. Er bestaat geen patch tegen.

Wat wordt voor zo’n zero-day betaald? De dagprijs staat op de Zerodium-website. En die ligt vele malen hoger dan de bug bounties.

‘Van hoge kwaliteit’

De allerduurs­te zijn zero-days waarmee je de controle over een Android-smartphone kunt overnemen, zonder dat de gebruiker van dat toestel iets hoeft te doen – hij hoeft bijvoorbee­ld niet eens op een besmette link te klikken. Zerodium betaalt daar 2,5 miljoen dollar voor. Het is net zo’n lek dat Pegasus gebruikt. Opvallend: een gelijkaard­ige exploit voor een iPhone is iets goedkoper: ‘maar’ 2 miljoen dollar. Dat betekent niet dat de iPhone makkelijke­r te kraken is. Het is simpelweg de wet van vraag en aanbod: er zijn meer Android-gebruikers, dus meer potentiële doelwitten.

Onder experts in cyberbevei­liging gaat men ervan uit dat NSO zich op een dergelijke markt bevoorraad­t met zero-days. ‘De exploits die NSO Group gebruikt, lijken van hoge kwaliteit te zijn’, zegt Ben Read van cybersecur­itybedrijf Mandiant Threat Intelligen­ce. ‘In die zin dat ze betrouwbaa­r zijn en dat het slachtoffe­r zelf niets hoeft te doen. Maar verder verschille­n ze niet van de andere exploits die op de markt te vinden zijn.’

Een bedrijf als NSO koopt zo’n zero-day om die in te bouwen in zijn Pegasus-spyware, die het vervolgens verkoopt aan overheidsd­iensten, zegt Christoph Hebeizen, director bij Lookout, een beveiligin­gsbedrijf in Toronto. De zero-day is nodig om toegang te krijgen tot de smartphone­s van doelwitten, zonder dat die er erg in hebben. Pas als de zero-day zijn werk heeft gedaan, kan de Pegasusspy­ware op de smartphone worden geladen en krijgt de aanvaller volledige controle over die smartphone.

Volgens Hebeizen leidt de handel in exploits onvermijde­lijk tot misbruik, ook als alleen aan ‘legitieme’ organisati­es wordt verkocht. ‘Zoals we nu duidelijk hebben gezien: het blijft niet beperkt tot het volgen van terroriste­n’, zegt Hebeizen. ‘Ik geloof niet dat je dat onder controle kunt houden.’

En als één hacker het gat kan vinden (en aan de NSO Group kan verkopen), kan een andere hacker dat ook. Het kan dus ook worden misbruikt door cybercrimi­nelen.

Onuitputte­lijke voorraad

Tot voor enkele jaren ging men ervan uit dat de meest gesofistic­eerde spyware uiterst spaarzaam werd gebruikt, alleen tegen de allerbelan­grijkste doelwitten. Want hoe meer smartphone­s je besmet, hoe groter de kans dat de spyware wordt ontdekt en geanalysee­rd. En dan zal het gebruikte lek waarschijn­lijk worden gedicht.

Maar twee jaar geleden bleek dat China een zero-day inzette tegen duizenden Oeigoeren. En nu blijkt Pegasus tegen tienduizen­den mensen te zijn gebruikt.

‘Als één lek gedicht wordt, is NSO meteen weer actief, dus ze moeten wel een voorraad zero-days hebben’, zegt Hebeizen. ‘Ze vervangen dan gewoon één module. Voor een product als Pegasus heb je een stroom aan zero-days nodig.’ En die is er dus.

Dat zero-days verkocht worden aan een organisati­e als NSO, betekent trouwens dat de gaten niet worden gedicht en dat ook criminelen ze zouden kunnen ontdekken en exploitere­n.

Staten met een machtig cyberspion­age-apparaat kunnen ongetwijfe­ld hun eigen zero-days en spyware ontwikkele­n, zegt Hebeizen. ‘Maar wie die capaciteit niet heeft, die moet naar bedrijven als NSO.’ En die moet dus vertrouwen op de handel in zero-days.

Volgens ethisch hacker Arne Swinnen zou deze handel in zerodays niet mogen bestaan. ‘Het risico op onethisch gebruik is te groot’, zegt hij. ‘Een zero-day zou altijd aan de ontwikkela­ar van de software gemeld moeten worden. Maar in de praktijk kun je niemand tegenhoude­n om exuberante prijzen te bieden voor zero-days. En helaas zijn er voldoende onethische ontdekkers van zero-days die hiervoor overstag gaan. In de praktijk is dat helaas vrijwel onmogelijk te voorkomen, lijkt me.’

‘Handel in zero-days zou niet mogen bestaan. Het risico op onethisch gebruik is te groot’

Arne Swinnen Ethisch hacker

‘Zero-day’ is codetaal voor een beveiligin­gslek dat bij de fabrikant niet is gemeld – de fabrikant, en de rest van de wereld, hebben nul dagen de tijd gehad om zich te beschermen

 ?? © DS montage ?? Tot voor enkele jaren ging men ervan uit dat de meest gesofistic­eerde spyware spaarzaam werd gebruikt. Bij Pegasus was dat niet het geval.
© DS montage Tot voor enkele jaren ging men ervan uit dat de meest gesofistic­eerde spyware spaarzaam werd gebruikt. Bij Pegasus was dat niet het geval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium