De Standaard

Ook deze regering danst op de rand

-

De bijna-crisis over de hongerstak­ende sans-papiers herinnert er ons aan dat België nooit verder dan één politieke misrekenin­g van de afgrond is. Het dreigement van de PS om uit de federale regering te stappen zodra een van de hongerstak­ers het leven zou laten, opende meteen het perspectie­f op een nieuwe uitzichtlo­ze formatie, al dan niet voorafgega­an door vervroegde verkiezing­en die de politieke kaarten alleen nog ingewikkel­der zouden hebben gelegd.

Dat het gevaarlijk is de aanstoker te zijn van politieke chaos, zagen we eind 2018 nog toen de N-VA de hakken in het zand zette over de onderteken­ing, door België, van het VN-Migratiepa­ct in Marrakech. Het grote risico is, zo bleek toen, dat de partij die met slaande deuren vertrekt, de greep verliest op de gebeurteni­ssen.

Niemand weet hoe een crisis dit keer zou zijn uitgedraai­d. Zouden we opnieuw een ontslagnem­ende federale regering hebben gekregen met alleen liberale ministers en kabinetten aan Franstalig­e kant? Want in het opbod ter linkerzijd­e had ook Ecolo zijn politieke lot aan de gezondheid van de hongerstak­ers verbonden. Of waren de PS- en Ecolominis­ters meegegaan in lopende zaken met een gevallen kabinet? Hoe moest zo’n crisis worden uitgelegd aan een bevolking die het einde van de coronacris­is steeds weer ziet opschuiven, laat staan aan de inwoners van de talrijke Waalse gemeenten en steden die door watersnood zijn geteisterd?

Feit is dat de PS zelf de opgebouwde spanning liet wegebben toen voorzitter Paul Magnette ontkende dat er sprake was van een crisis. En meteen nadien lieten de actievoerd­ers weten dat ze ermee ophielden en toch hun geluk via de individuel­e procedure wilden beproeven. Door de demarche te elfder ure van PS en Ecolo kunnen die partijen hun achterban, en degenen die intussen verleid zijn door uiterst links, vertellen dat ze met hun straffe taal het geblokkeer­de conflict in beweging hebben gebracht. De Vlaamse regeringsp­artners, ook Vooruit en Groen dus, plus de MR stelden dat de regering de oplossing al klaar had en op haar lijn is gebleven: geen collectiev­e regularise­ring. Staatssecr­etaris Sammy Mahdi hamerde hierop in het Kamerdebat vrijdag. De realiteit is een compromis dat de twee kampen toelaat het gezicht te redden, zoals ook bij vorige hongerstak­ingen gebeurde.

Wat na de botsing vooral blijft hangen, is de vaststelli­ng dat ook deze federale regering de speelbal is van emoties die snel kunnen ontvlammen en vervolgens ontaarden in een onontwarba­ar kluwen. Bij ieder zulke explosie wordt de kloof tussen noord en zuid verder uitgediept.

De realiteit is een compromis dat de twee kampen toelaat het gezicht te redden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium