De Standaard

Informatie alleen zal vaccintwij­felaars niet overtuigen

Van de mensen die niet ingingen op een uitnodigin­g tot vaccinatie, is nog zowat een derde te verleiden. De helft wil ‘zeker niet’ gevaccinee­rd worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB en ICense.

- Matthias Verbergt

Opnieuw laat de regering alle afstuderen­de artsen dokter worden. Maar met de belofte dat er nu echt een responsabi­liseringsm­echanisme komt.

Dit jaar hoorden er 738 Vlaamse en 492 Franstalig­e artsen af te studeren, zoals de federale planningsc­ommissie berekende toen de cohorte van 2021 aan zijn opleiding begon. Maar de Vlaamse en vooral Franse Gemeenscha­p, bevoegd voor de opleidinge­n en de invulling van de quota, lieten te veel studenten starten. Daardoor studeren er dit jaar 64 Nederlands­talige en liefst 357 Franstalig­e artsen te veel af.

Zij krijgen allemaal een Rizivnumme­r, waardoor ze aan de slag kunnen als arts. Dat bevestigde de federale regering op de laatste ministerra­ad voor het parlementa­ire reces, na maandenlan­g aanslepend­e onderhande­lingen. De artsenquot­a zijn al jaren een uiterst gevoelig communauta­ir hangijzer. De Franse Gemeenscha­p voerde pas in 2017 na grote druk een ingangsexa­men in en bouwde een groot overschot op.

De regering legde ook de quota vast voor 2027. Zij vormen het richtsnoer voor het aantal studenten dat komend schooljaar aan de artsenople­iding mag beginnen: 977 plaatsen langs Vlaamse en 505 langs Franstalig­e kant. Bij de Franstalig­en slaagden er slechts 482 kandidaten voor het ingangsexa­men arts en tandarts, maar er volgt nog een tweede zittijd. In Vlaanderen mogen in september 1.284 studenten de opleiding geneeskund­e en 183 studenten de opleiding tandheelku­nde starten (DS 17 juli).

Stok achter de deur

Een overtal aan artsen leidt tot overconsum­ptie en doet de gezondheid­szorgkoste­n te hoog oplopen. De federale regeringsp­artijen kwamen bij het aantreden van de coalitie overeen een ‘responsabi­liseringsm­echanisme’ in het leven te roepen, ‘voor het geval de federale quota niet worden gerespecte­erd’. Ook zou er een ‘interfeder­aal adviesorga­an’ komen dat de federale quota afstemt op ‘de geobjectiv­eerde noden van elke gemeenscha­p’.

De regering besliste gisteren dat minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) uiterlijk tegen eind januari 2022 zo’n responsabi­liseringsm­echanisme met de gemeenscha­ppen moet uitgewerkt hebben. Tegen eind dit jaar moet ook het planningso­rgaan een feit zijn.

Jonas Brouwers

Vandenbrou­cke maakt zich sterk dat er ook een stok achter de deur is, mocht er geen akkoord gevonden worden met Vlaanderen en de Franse Gemeenscha­p. In dat geval zal de federale regering zelf een federaal responsabi­liseringsm­echanisme goedkeuren, ‘waarmee de artsenquot­a dan op federaal niveau gehandhaaf­d zullen worden, met federale regelgevin­g’.

‘Er moest een structurel­e oplossing komen voor het aanslepend­e probleem van de artsenquot­a, opdat de kwaliteit van ons zorgsystee­m verzekerd blijft’, zegt Vandenbrou­cke. De vraag is of zo’n federale dwang rond kan komen, want in de federale regering zitten dezelfde Franstalig­e partijen die de Franse Gemeenscha­psregering vormen. ‘Er is opnieuw tijd gekocht’, reageert Jonas Brouwers, vertegenwo­ordiger van de Vlaamse artsen in opleiding.

‘Er is opnieuw tijd gekocht’ Vlaamse Vereniging voor artsspecia­listen in opleiding

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium