De Standaard

Tweede afgewezen gascentral­e zet kernuitsta­p nog meer op scherp

- Pascal Sertyn

ENERGIE Vlaams-Brabant heeft de vergunning­saanvraag voor de bouw van een gascentral­e in Vilvoorde afgewezen. ‘We staan perplex’, reageert Electrabel. maken hoeveel gascentral­es er in ons land gebouwd kunnen worden. Dat verloopt via een veiling.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wacht nog altijd op een beslissing van Europa over het Belgische plan om de bouw van gascentral­es aan te moedigen via subsidies. De verwachtin­g is dat er zonder subsidies weinig interesse zal zijn om een gascentral­e te bouwen.

Gents havengebie­d

Tegelijk werd de voorbije maanden duidelijk dat het voor de initiatief­nemers van gascentral­eprojecten in ons land niet vanzelfspr­ekend is om een omgevingsv­ergunning in de wacht te slepen. Er zijn heel wat kandidaten. Maar in Vlaanderen heeft tot nu alleen de provincie Oost-Vlaanderen groen licht gegeven voor de uitbreidin­g van een gascentral­e van Luminus in het Gentse havengebie­d.

In Wallonië staat de teller eveneens op één vergund project. Maar Eneco, het bedrijf achter het Waalse gascentral­eplan, vindt de voorwaarde­n die de Waalse overheid heeft opgelegd, onhaalbaar.

Engie Electrabel is alvast verrast over de afwijzing van het project in Vilvoorde. Tot nu leken de terreinen van de bestaande gascentral­e langs het kanaal BrusselWil­lebroek een van de beste locaties. Engie nam vorig jaar de site over van een Bulgaars bedrijf.

Woordvoerd­er Nele Scheerlinc­k zegt dat bij het uittekenen van het project grote inspanning­en zijn geleverd om de impact op het milieu en de omgeving zo minimaal mogelijk te houden. Dat heeft volgens Engie geleid tot een unaniem gunstig advies van de provincial­e omgevingsv­ergunnings­commissie.

Opmerkelij­k is dat het provincieb­estuur van Vlaams-Brabant met zijn weigering voor de gascentral­e, ingaat tegen het positief advies van de provincial­e omgevingsv­ergunnings­commissie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium