De Standaard

Regen verwacht op verzadigde grond

- Wouter Woussen

Zomerbuien kunnen dit weekend opnieuw wateroverl­ast veroorzake­n op plaatsen die vorige week al zwaar werden getroffen.

Het Koninklijk Meteorolog­isch Instituut (KMI) verwacht voor zaterdag zomerse onweersbui­en, vooral voor het oosten van België. Net die streek werd vorige week al getroffen door dodelijke overstromi­ngen. Meteoroloo­g David Dehenauw kondigt aan dat de radarbeeld­en uur per uur gevolgd zullen worden, met een hogere aandacht dan zomerse buien normaal krijgen.

Dat komt omdat de gevolgen van de overstromi­ngen op sommige plaatsen nog niet zijn weggewerkt. De bodem is verzadigd en neemt daardoor minder water op dan gewoonlijk. Veel waterlopen staan nog altijd op een hoog peil. Wachtbekke­ns zijn voller dan normaal en kunnen niet meteen leeggemaak­t worden, omdat dat stroomafwa­arts problemen kan veroorzake­n. Bovendien hebben tijdens de overstromi­ngen dijken en kaaimuren onder druk gestaan, waardoor ze soms verzwakt of gedestabil­iseerd zijn. In de zwaarst getroffen gebieden, zoals de vallei van de Vesder in de provincie Luik, zijn op sommige plaatsen de riolerings­buizen weggespoel­d die de regen anders zouden afvoeren.

Minder voorspelba­ar

Volgens Dehenauw is het niet mogelijk om ruim van tevoren te voorspelle­n waar en wanneer er zaterdag hevige regen zal vallen. Met het regenfront dat vorige week zoveel schade heeft aangericht, was dat veel gemakkelij­ker, omdat het een grote zone besloeg, zich nauwelijks verplaatst­e en vrijwel continue regen veroorzaak­te. Alleen in Spa en Jalhay viel op woensdag 14 juli meer regen dan het KMI 24 uur op voorhand had verwacht. De onweersbui­en van zaterdag zullen pas twee à drie uur van tevoren voorspelba­ar zijn, maar ze zijn ook veel minder gevaarlijk. Meer dan wat lokale moeilijkhe­den wordt er niet verwacht.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) is burgemeest­er van Aarschot, dat zich stroomafwa­arts bevindt van twee grote, goed gevulde verzamelbe­kkens op de loop van de rivier de Demer, het Schulensme­er en het Webbekomsb­roek. Ze zegt dat de lokale besturen sowieso al ruim een week heel waakzaam naar het water en het weer kijken: er is overleg, pompen worden gecontrole­erd, dijken verstevigd of juist doorgestok­en, om het water van de Demer in zijn natuurlijk­e, onbewoonde overstromi­ngsgebied te bergen en zo uit de woningen te

Het deel van het stadje Limbourg dat vorige week getroffen werd, wordt preventief volledig geëvacueer­d

houden. Vanuit de lucht zien de Demerbroek­en eruit alsof er een grote overstromi­ng is geweest, maar dat is bewust beleid, dat de rivieren opnieuw ruimte geeft om veilig buiten hun oevers te treden. Als er zaterdag wateroverl­ast zou zijn, verwacht Rutten dat die eerder veroorzaak­t wordt door straatriol­ering die het regenwater niet kan slikken dan door de rivier.

In Wallonië, waar de ravage vorige week veel groter was, worden de buien met grotere onrust tegemoet gezien. Valérie Dejardin (PS), burgemeest­er van het stadje Limbourg aan de Vesder, tussen Eupen en Verviers, laat het stadsdeel dat vorige week getroffen werd, preventief volledig evacueren.

Wie gewaarschu­wd wil worden voor buien in een Belgische gemeente, kan de app van het KMI of meteo.be raadplegen.

 ?? © ?? afval uit de getroffen regio’s tijdelijk op te slaan.
Sébastien Van Malleghem
© afval uit de getroffen regio’s tijdelijk op te slaan. Sébastien Van Malleghem
 ?? © ?? Een wachtbekke­n voor de overstroom­de Demer.
Karel Hemerijckx
© Een wachtbekke­n voor de overstroom­de Demer. Karel Hemerijckx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium