De Standaard

Niet overheid, maar Chinese sociale media en tech bieden noodhulp

- Giselle Nath

In de strijd tegen watersnood in de Chinese provincie Henan bleken vooral de sociale media een levenslijn. ‘De lokale autoriteit­en verwittigd­en ons niet.’

De regenval van één jaar in drie dagen: Europa is deze dagen niet onbekend met dergelijke waterbomme­n. Ook in de centrale Chinese provincie Henan heeft noodweer hard toegeslage­n. Dat gebeurde in meerdere steden, maar vooral Zhengzhou, gekend als ‘Iphone City’ vanwege de vele fabrieken, is zwaar getroffen. Straten en metro’s kwamen er blank te staan.

Officieel vielen er 56 doden, maar dat dodental zal zeker nog oplopen. In Zhengzhou wonen meer dan tien miljoen mensen. Tienduizen­den Chinezen die onderweg waren naar de provincie zijn gestrand doordat de transportm­iddelen zijn opgeschort.

Water in metrostel

Beelden op sociale media toonden hoe wanhopige metrogebru­ikers – onder wie ouderen, zwangeren en kinderen – in paniek sloegen terwijl het water hen tot de keel stond. Zware auto’s werden weggespoel­d. Het water kwam in een half uur tijd vanuit het niets op.

In Zhengzou is volgens Radio Free Asia veel onvrede omdat de lokale autoriteit­en niet op voorhand waarschuwd­en voor de wateroverl­ast. ‘De metro’s bleven rijden en niemand werd verwittigd’, aldus een inwoner. Bij het Zhenzhou Centrum voor Watersnood­preventie nam urenlang niemand op.

Reddingsdr­ones

In de chaos bleken de Chinese sociale media, die nochtans al te vaak in de greep zijn van censuur, propaganda of vitriool, een levenslijn voor velen. Op de Chinese versie van Google Docs (‘Tencent Docs’) lijstten enkele gebruikers alle locaties voor evacuaties en hulp op. Het document werd 2,5 miljoen keer gebruikt en honderddui­zenden keren aangevuld. Ook de socialenet­werksite Weibo pakte volgens China-kenner Manya Koetse alle andere kanalen voor crisiscomm­unicatie in snelheid. Adressen voor psychologi­sche hulp en methodes om ook dove slachtoffe­rs te bereiken werden druk gedeeld.

De Chinese grote technologi­ebedrijven, van online maaltijdko­eriers tot telecom, bieden grote financiële en materiële noodhulp. Drones met ontvangers vervingen de gesneuveld­e telecommas­ten. Yungzhou Tech schonk 118 reddingsdr­ones om de overheid bij te staan. Zulke drones kunnen tot drie volwassen mensen oppikken, maar ook warme maaltijden leveren.

Henan is een van de dichtstbev­olkte provincies van het land, wat de heropbouw zelfs met een genereus bedrijfsle­ven zeer moeilijk zal maken.

Een online document met locaties voor evacuaties en hulp werd 2,5 miljoen keer gebruikt

 ?? © ?? uit steden gevlucht die onbetaalba­ar zijn geworden.’
Noah Berger/ap
© uit steden gevlucht die onbetaalba­ar zijn geworden.’ Noah Berger/ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium