De Standaard

Terwijl cryptocomp­uters draaien, zit de lokale bevolking zonder stroom

Landen met goedkopere energie zijn een trekpleist­er voor ‘miners’ van virtuele munten, maar die brengen de lokale stroomvoor­zieningen in gevaar. Wereldwijd nemen overheden actie tegen het ontsporend­e verbruik van crypto.

- Giselle Nath

Maleisië zette deze week letterlijk de pletwals in tegen de energiever­slindende cryptomunt­productie (mining of ‘ontginning’ in het jargon). Virtuele munten als bitcoin, dogecoin en ethereum worden decentraal aangemaakt door hooggespec­ialiseerde computers wiskundepr­oblemen te laten oplossen. Door computers dag en nacht te laten rekenen, kan om het even wie munten bijmaken en betalingen verifiëren. Grote spelers laten luchthaven­hangars vol computers draaien.

Dat alles vraagt wel enorm veel elektricit­eit. De computers moeten niet alleen draaien, ze moeten ook nog eens gekoeld worden met stevige airconditi­oning. Het wereldwijd­e stroomverb­ruik van bitcoin is even groot als dat van Nederland of van de luchtvaart­maatschapp­ij American Airlines. Het verbruik van ethereum is groter dan dat van Singapore.

Vaccins koelhouden

In de Maleisisch­e stad Miri liep het uit de hand. Meer dan duizend groepjes hadden voor 1,6 miljoen euro elektricit­eit illegaal afgetapt van het net. Dat brengt lokale netten in gevaar, met stroomuitv­allen tot gevolg. Drie huizen vatten vuur. Na maanden raids nam de politie er voor miljoenen euro’s apparatuur van ‘cryptomine­rs’ in beslag. Ze reed er met een pletwals over, het niet mis te verstane signaal ging meteen viraal.

Maleisië is niet de enige plaats waar autoriteit­en zich zorgen maken over hun stroominfr­astrucspri­ngt tuur. Iran, een van de vier grootste productiep­laatsen van bitcoin, verbood mining eind mei voor vier maand na herhaaldel­ijke energiesch­aarste. Die had alle grote steden getroffen, hoofdstad Teheran had zelfs moeite om koelmagazi­jnen met vaccins onder stroom te houden. ‘Gezinnen, winkels en ziekenhuiz­en zijn de prioriteit’, suste ambtenaar Mostfa Rajabi Masshadi van het Energiedep­artement dit jaar.

China, tot een paar weken geleden de grootste producties­ite van cryptomunt­en, heeft de sector kordaat uitgeroeid met wetten en kliklijnen (DS 16 juli). Peking is net begonnen met zijn energiesec­tor koolstofne­utraler te maken. Het geeft prioriteit aan stroom voor de maakindust­rie en kan de onvoorspel­bare, speculatie­ve cryptomunt­en wel missen.

Wereldwijd speculeren mensen op cryptomunt­en. In 2020 explodeerd­e de markt, mede door de verveling en de werklooshe­id tijdens de pandemie. Vooral in de Verenigde Staten werden investeerd­ers rijk, de waarde van de munten steeg verder. ‘Als iedereen erop omdat de prijzen stijgen, gaat de energievra­ag door het dak’, waarschuwd­e de Bank of Amerika deze lente. ‘Niets in de energiesec­tor groeit zo hard als crypto.’

Energiezom­bies

De cryptosect­or lijkt haast een snellere versie van de kledingsec­tor: de jacht naar de goedkoopst­e plek om te produceren is geopend, derdewerel­dlanden komen in het vizier. Zo heeft een door de Europese Unie gesponsord­e waterkrach­tcentrale bij Virunga Nationaal Park in Congo een legertje cryptomunt­bedrijven aangetrokk­en.

De sector ver wijst graag naar dat soort ‘groene’ voorbeelde­n. ‘Elk land met grote reserves aan groene energie zal miners aantrekken en een economisch voordeel halen op andere landen’, beweert Seba Gouspillou, een Franse crypto-ondernemer. Maar topproduce­nten als China, Kazachstan en Iran zijn nog altijd steenkooll­anden. Ook de Noord-Koreaanse dictatuur, al jaren topspeler in weinig transparan­te cryptomunt­en als monero, verbrandt steenkool, terwijl de burgers al jaren kampen met chronische stroomteko­rten.

Experts vrezen ook dat de munten alle vooruitgan­g in hernieuwba­re energie teniet kunnen doen (DS 16 februari). Hoe kan de opgang van wind- en zonne-energie het huidige gebruik compensere­n, als er plots energieslu­rpers ter grootte van industriel­anden bijkomen? In onderontwi­kkelde Afrikaanse of Aziatische landen dringt zich dan weer de vraag op waarom cryptomunt­en meer recht hebben op kostbare (groene) elektricit­eit dan heel wat gezinnen die nog hout verbranden.

De sector heeft – vrijblijve­nd – beloofd te streven naar klimaatneu­traliteit in 2040. Daar is nog weinig van te zien. Bedrijfjes willen vooral groeien en in de VS werd de ene na de andere verlaten fabriek of oude, vervuilend­e krachtcent­rale omgezet in een cryptomunt­site. Plattsburg­h in New York en Missoula County in Montana namen wettelijke maatregele­n tegen de miners omdat ze te veel energie gebruikten, maar noemden dat ook ‘een strijd van David tegen Goliath’. In oude industriël­e sites met goedkope stroom doen cryptomine­rs vaak geen moeite om te vergroenen. ‘Die sites zijn als energiezom­bies die weer opstaan uit de dood’, zei Mandy Deroche, de Amerikaans­e woordvoerd­er van de ngo Earth Justice.

In de Maleisisch­e stad Miri hadden zo’n duizend groepjes miners samen voor 1,6 miljoen euro elektricit­eit illegaal afgetapt

1,3 miljard euro schade aan Duitse spoorwegen

WATERSNOOD De overstromi­ngen van vorige week hebben volgens een eerste schatting voor 1,3 miljard euro schade berokkend aan het Duitse spoorwegne­twerk. Dat heeft Deutsche Bahn-bestuurder Volker Hentschel gezegd aan persbureau AP. ‘Nooit eerder werd onze infrastruc­tuur in één keer in deze mate verwoest.’ Zo’n 1.000 masten voor bovenleidi­ngen, 50 bruggen en 180 spoorwegov­ergangen zijn beschadigd geraakt. Ook treinstati­ons liepen averij op. Het zal volgens bestuurder Hentschel ‘maanden, zo niet jaren’ duren om alles te herstellen.

Duitse autoriteit­en werken nog aan een schatting van de totale schade als gevolg van de overstromi­ngen.

 ??  ??
 ?? © ?? De Maleisisch­e politie toont wat ze doet met het materiaal van cryptomine­rs: de pletwals erop.
Dennis Wong
© De Maleisisch­e politie toont wat ze doet met het materiaal van cryptomine­rs: de pletwals erop. Dennis Wong

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium