De Standaard

Bittere ironie

- Ruben Mooijman

Bittere ironie, noemde de studiedien­st van ING de vaststelli­ng dat rampen een positief effect kunnen hebben op de economie. Maar de constateri­ng is daarom niet minder waar. Ze geldt ook voor de overstromi­ngen in Wallonië. Op korte termijn lijdt de economie schade. Overstroom­de winkels, cafés en restaurant­s moeten noodgedwon­gen sluiten en enkele fabrieken liggen stil. Maar die schade valt in het niet bij de extra economisch­e activiteit die nodig is om alles te herstellen. Huizen moeten worden gesloopt of hersteld, beschadigd­e wegen heraangele­gd en weggespoel­de auto’s en huisraad vervangen. Aannemers, wegenbouwe­rs, meubelverk­opers en autodealer­s kunnen extra omzet tegemoetzi­en. Die extra activiteit overtreft hoogstwaar­schijnlijk de omzetdervi­ng door het tijdelijk stilvallen van de horeca en de fabrieken.

Maar daarmee is niet het hele verhaal verteld. Het zou kunnen dat de aannemers de enorme vraag niet aankunnen, en dat zich tekorten aan personeel of bouwmateri­alen voordoen. De prijzen stijgen misschien. Dat zijn indirecte effecten die het uiteindeli­jke plaatje kunnen vertekenen. Er is meer. Wie zijn auto kwijt is, zal die waarschijn­lijk niet vervangen door een identieke. Zeker als het er eentje op leeftijd is. De nieuwe wagen zal zuiniger zijn dan de oude. Idem voor herbouwde gebouwen: die zullen beter geïsoleerd zijn. Een nieuwe weg kan breder worden. Zo kan een ramp de efficiënti­e en productivi­teit van de lokale economie verbeteren.

Build back better.

Natuurlijk is er ook nog de menselijke tol in de vorm van doden en gewonden. En het verlies aan wat we maar even welbevinde­n zullen noemen. De paniek, het verdriet, de derving van levensvreu­gde. ‘Daar kan je geen prijs op kleven’, aldus ING.

Economen zijn er hoe dan ook dol op om de economisch­e effecten in modellen te gieten. Een team van de universite­it van Chicago nam in 2019 een groot aantal economisch­e rampenstud­ies onder de loep. Aangezien het aantal natuurramp­en toeneemt, is het belangrijk om de economisch­e risico’s te kunnen berekenen, argumentee­rden ze. Als je maar geld hebt voor één dam of één overstromi­ngsbekken, is het nuttig om te weten hoe je daarmee de meeste schade kunt vermijden.

Maar ondanks al hun onderzoeks­werk konden de economen toch maar weinig rode draden trekken. ‘De onzekerhei­d is hoog’, melden ze in de Review of Environmen­tal Economics and Policy. ‘De modellen zijn erg afhankelij­k van aannames en kunnen dus slechts algemene inzichten bieden over de indirecte effecten van rampen.’ Daar moeten we het maar mee doen. En ja: ‘Meer onderzoek is nodig om de betrouwbaa­rheid te verbeteren.’

Die economen toch.

Een ramp kan de efficiënti­e en productivi­teit van de lokale economie verbeteren

In 'de balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium