De Standaard

Overheid zoekt privégeld om gebouwen te vergroenen

- Ruben Mooijman

KLIMAAT De federale overheid gaat op zoek naar privégeld om stations, kazernes, rechtbanke­n en ministerie­s energiezui­niger te maken.

De privésecto­r zal de gelegenhei­d krijgen om te investeren in de energiebes­parende renovatie van overheidsg­ebouwen. Het is de bedoeling dat die investerin­gen renderen door via de uitgespaar­de energiekos­ten een geldstroom op gang te brengen. Zo betalen de investerin­gen zichzelf terug.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) doet hiervoor een beroep op de Federale Participat­ieen Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM). Die zal de oprichting van publiek-private samenwerki­ngsverband­en coördinere­n, samen met de Regie der Gebouwen, Defensie en de NMBS of Infrabel. Het idee is dat zogenaamde energy service companies renovatiew­erken uitvoeren of bijvoorbee­ld zonnepanel­en plaatsen om de gebouwen energiezui­niger te maken. Op die manier blijven de kosten voor de overheid beperkt en hoeft ze geen beroep te doen op schuldfina­nciering. ‘Zo kunnen we sneller renoveren zonder onze overheidsf­inanciën hard te raken. Een win-win voor een zuinigere en groenere toekomst’, zegt Van Peteghem.

Kostprijs: 17 miljard euro

Het moet snel gaan, want de overheid wil in 2030 de helft van het gebouwenpa­trimonium klimaatneu­traal gemaakt hebben. Tien jaar later moet ook de andere helft aangepakt zijn. Een megaklus, want nu zitten veel overheidsd­iensten in verouderde onderkomen­s waarvan de verwarming veel energie kost. De FPIM zal eerst vijf tot tien proefproje­cten selecteren om voldoende ervaring op te doen, daarna zal ze het tempo opvoeren.

Volgens het Klimaatpla­n is er tot 2030 een bedrag van 17 miljard euro nodig voor de renovatie van overheidsg­ebouwen, waarvan 1,65 miljard voor de federale overheidsg­ebouwen. Ongeveer de helft van de 17 miljard euro zou van de privésecto­r moeten komen. Om het privégeld aan te trekken zal de FPIM een feeder creëren. Ze hoopt vooral langetermi­jninvestee­rders zoals pensioenfo­ndsen of verzekeraa­rs met geld over de brug komen, maar ze denk ook aan de Europese Investerin­gsbank (EIB) of de FPIM zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium