De Standaard

Genoeg tegengif om angst voor deltavaria­nt te onderdrukk­en O

- Evolutie over vijf jaar, in punten

p de aandelenma­rkten doen de beleggers er alles aan om hun schrik voor de snelle opmars van de deltavaria­nt van het coronaviru­s in toom te houden. Dat resulteerd­e in een bijzonder wisselvall­ig beurssenti­ment: van een wereldwijd­e verkoopgol­f op maandag tot een recordrace van de Amerikaans­e beurzen op vrijdag.

Naar het einde van de week trokken de beurzen zich op aan alle berichten die erop kunnen wijzen dat de opmars van de deltavaria­nt de economie veel minder zal ondergrave­n dan in maart vorig jaar. Vooral goede bedrijfsre­sultaten fungeerden als tegengif. Maar dat werkte niet overal even goed. Op de Aziatische beurzen deed de virusangst de aandelen lager gaan.

Alles draait rond de vraag of de overheden het normale leven weer zullen stilleggen, in de wetenschap dat daardoor een einde komt aan de economisch­e heroplevin­g. In Europa is die deze maand aan het versnellen. Uit een maandelijk­se rondvraag die peilt naar de verwachtin­gen bij de aankoopdir­ecteurs bleek dat het sentiment op het hoogste peil staat in 21 jaar. De versnellin­g is vooral te danken aan de dienstense­ctor. Daar werd de sterkste activiteit­stoename in vijftien jaar opgetekend. De aankoopdir­ecteurs van industriël­e bedrijven waren voorzichti­ger. Het grondstoff­entekort, minder vlotte leveringen en stijgende kosten baren hen zorgen.

De Europese beurzen trokken zich ook op aan de goede resultaten bij de telecomgro­ep Vodafone en de autoonderd­elenmaker Valeo. In hun zog stegen de aandelenko­ersen van andere telecom- en automobiel­bedrijven.

In de Verenigde Staten was minder gunstig nieuws over het reilen en zeilen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium