De Standaard

Mark Zuckerberg heeft een visioen

- Dominique Deckmyn

Mark Zuckerberg heeft de toekomst gezien. Die van hemzelf en die van de wereld. Al dan niet met behulp van een chemische stimulans, gaat hij in een lang interview op een vision quest met The Verge-journalist Casey Newton als zijn beschermge­est. Over vijf jaar is Facebook niet meer in de eerste plaats een sociaal netwerk, maar een metaverse, zegt Zuckerberg. Of eigenlijk: een deel van het grotere metaverse.

Metaverse? Het is een scifiterm waarmee meestal wordt bedoeld: een virtuele ruimte waarin je rondbeweeg­t in de vorm van een avatar, en waar je de avatars van je vrienden en collega’s tegenkomt. In de film Ready player one brengen de personages het grootste deel van hun dag door in zo’n namaakwere­ld – en dat is blijkbaar wat Zuckerberg voor ons allemaal voor ogen heeft. (Dat het een dystopisch­e film is waarin de hele wereldbevo­lking is overgeleve­rd aan een gigantisch technologi­ebedrijf, was hem blijkbaar niet zo opgevallen.)

Het metaverse wordt het best beleefd met een VR-bril op, maar je zult er ook kunnen binnenkijk­en via het scherm van je smartphone of laptop, zegt Zuckerberg. En over een tiental jaar is deze virtuele wereld op elk moment binnen handbereik, omdat we te allen tijde een vederlicht­e bril zullen dragen die op elk moment echte en virtuele beelden met elkaar kan combineren. Want dat – daar twijfelt hij

Volgens Zuckerberg zal het ‘metaverse’ niet alleen leuk zijn, maar vooral ook positief voor mens en maatschapp­ij

geen seconde aan – is wat we allemaal willen.

Het idee is niet nieuw en we wisten dat Zuckerberg experiment­eert met een VR-versie van Facebook. Maar het verrast hoe groots hij het allemaal ziet. Het mobiele internet zoals wij dat nu kennen op onze smartphone­schermpjes, zal volgens hem al over vijf of zeven jaar zijn opgevolgd door dat metaverse waarin wij ons volledig onderdompe­len.

Volgens Zuckerberg zal het metaverse niet alleen leuk zijn, maar ook en vooral positief voor mens en maatschapp­ij. Bedrijven als Facebook gaan er geen afgesloten stukjes van maken, het wordt één open wereld. Het wordt, met andere woorden, precies het omgekeerde van het huidige Facebook en het huidige internet.

Dat plotse diepe inzicht komt er natuurlijk niet toevallig op het moment dat steeds meer mensen – onder meer in de Amerikaans­e politiek – geconclude­erd hebben dat het huidige Facebook níét goed is voor mens en maatschapp­ij. Er lopen antitrustp­rocedures tegen het bedrijf en er worden wetsontwer­pen geschreven om Zuckerberg aan banden te leggen. En dus zegt hij nu: het wordt allemaal anders. En dit keer komt het helemaal goed, vertrouw mij maar.

Meteen probeert hij zichzelf te profileren als de technologi­sche visionair die hij altijd wou zijn, eerder dan als de machiavell­istische miljardair die men tegenwoord­ig in hem ziet. Of als de gehaaide opportunis­t en tacticus die hij ten gronde is.

Ook Jack Dorsey van Twitter had deze week trouwens een visioen. Hij zei dat hij hoopt dat bitcoin zal leiden tot wereldvred­e. De ayahuasca die hij op dat moment consumeerd­e, was duidelijk van mindere kwaliteit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium