De Standaard

Strandgewo­el vanuit de hoogte

Noem ze geen torens of uitkijkpos­ten. ‘Belevingsp­latformen’ zijn de nieuwe eyecatcher­s voor wandelaars en fietstoeri­sten. De nepvuurtor­en van Guillaume Bijl is een knap voorbeeld.

- Geert Van der Speeten

De 56 treden van de metalen wenteltrap zijn niet echt een kuitenbijt­er. In een zucht sta je boven en heb je een prachtig zicht op zee, strand en duinen. Richting Oostende: een vergezicht met de kort gehouden grasvelden van het golfterrei­n aan Vossenslag. Zestien meter lager trekt een bonte stoet badgasten voorbij, zeulend met frigoboxen en bolderkarr­en.

De vuurtoren van de Antwerpse kunstenaar Guillaume Bijl, groen en wit gestreept en met een knalrode toegangspo­ort, heeft geen enkele seinfuncti­e. Rondzwiepe­nde lichtbunde­ls zoek je er vergeefs. Het elegante ding heeft een zeker Nijntje-gehalte, het lijkt zo weggelopen uit een stripverha­al. Bijl zelf noemt zijn uitkijkpos­t graag een speelse trompe-l’oeil. Het past bij het type werk dat hij maakt en dat je op het verkeerde been zet. Bij Bijl is alles realistisc­h, alledaags en zo herkenbaar, dat het weer absurd en vervreemde­nd wordt.

Vuurtoren/Uitkijktor­en had eigenlijk op het einde van de dijk in Wenduine moeten komen. Maar toen de plannen van de ‘toren zonder vergunning’ uitlekten, stak er bij de bewoners en tweedeverb­lijvers een storm van protest op. Geen kunst voor de deur die het zicht op zee belemmert! De Haan, de gemeente die de opdracht gaf, zocht een alternatie­f: een strook natuurgebi­ed, op de uitloper van een vakantiedo­rp, waar Vuurtoren/Uitkijktor­en de blikvanger en het baken mag van zijn.

Het kunstwerk werd eind vorig jaar geopend maar ging prompt weer dicht omdat het niet conform de coronamaat­regelen opengestel­d kon worden. Sinds 1 juli is het weer vrij toegankeli­jk. Het maakt deel uit van een ambitieus project van Westtoer en de provincie West-Vlaanderen dat Horizon202­5 heet. Er is een budget van 4 miljoen euro voor uitgetrokk­en. Lokale besturen mogen een voorstel indienen, dat dan voor 75 procent gesubsidie­erd kan worden.

Het streefdoel is om tegen 2025 ruim twintig uitkijkpun­ten klaar te hebben, verspreid over de provincie. Het kan gaan om nieuwe architectu­ur, maar evengoed om bestaand erfgoed dat veiliger en beter ontsloten wordt, zoals kerktorens. Er zijn er al negen ‘belevingsp­latforms’ toegankeli­jk, het merendeel in de Westhoek: de Belvedèret­oren in Heuvelland, de kerktoren van Zonnebeke, de Vredesmole­n van Houthulst, de Mouttoren van Reningelst en de Sint-Niklaastor­en in Veurne. In de Leiestreek kregen Grijsloke en Kortrijk (de Sint-Maartenske­rktoren) een uitkijkple­k. Aan de kust vind je, naast De Haan, ook nog een verbouwde watertoren in Middelkerk­e die een panorama op zee biedt. In voorbereid­ing zijn projecten aan de Hoge Blekker in Koksijde en in het natuurrese­rvaat aan de rand van De Panne.

Skywalk

Grote steden die hun kerktorens, belforten of, zoals in Leuven, de toren van de universite­itsbibliot­heek openstelle­n als attractie: het is al langer een trend in het dagjestoer­isme. Een bezoek aan een skywalk, waar desgewenst ook een evenement kan georganise­erd worden, hoort erbij. Het spreekt diverse publieksgr­oepen aan. Nu vind je de uitkijkpos­ten ook diep in het binnenland en op onverwacht­e plekken.

‘Beleving wordt steeds belangrijk­er voor het fiets- en wandeltoer­isme’, zegt projectman­ager Véronique Victor. ‘Panoramisc­he uitzichten hebben daarbij een grote troef. Recreatiev­e routes worden spannender als ze zo’n ijkpunt krijgen. Er schuilt nu eenmaal een bijna kinderlijk­e aantrekkin­gskracht in het beklimmen van een toren om vandaar het landschap te overschouw­en.’

Toegankeli­jkheid, gratis en zonder controle, is een streefdoel. Een voorwaarde is ook dat de uitkijkpun­ten een zicht van minstens 180 graden bieden, liefst zelfs 360.

Want hoe weidser, hoe beter. Eventjes de krakende deur van een denkbeeldi­ge vuurtoren openen, de trap beklimmen, het uitzicht bewonderen en het panorama aan je voeten helemaal voor jezelf alleen wanen: het is een traktatie.

De toren had eigenlijk op het einde van de dijk in Wenduine moeten komen. Maar toen de plannen uitlekten, stak er een storm van protest op. Geen kunst voor de deur die het zicht op zee belemmert!

 ?? © ?? De elegante toren heeft een zeker Nijntje-gehalte.
Christophe De Muynck
© De elegante toren heeft een zeker Nijntje-gehalte. Christophe De Muynck

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium