De Standaard

Week van de waarheid voor Derwael

Zondag om 13.20 uur Belgische tijd beginnen de Olympische Spelen voor Nina Derwael. Een medaille winnen kan nog niet, ze verliezen wel. Als ze van haar brug dondert, is alles nog voor de finales voorbij.

- Marc Cornelisse­n

Dag en nacht verschil

was het, de Nina Derwael van donderdaga­vond en die van een maand geleden in Gent. Toen vocht ze nog tegen de tranen, en de tranen wonnen. Twintig maanden had ze gewerkt aan een nieuwe oefening aan de brug met ongelijke leggers, ervan overtuigd dat die van 2019 niet goed genoeg zou zijn op de Olympische Spelen.

Maar na een matige test in Kroatië werd het werk van die twintig maanden in de vuilnisbak gekieperd. Derwael greep terug naar haar succesform­ule van 2019. Een drastische beslissing, ongetwijfe­ld veel moeilijker dan ze in interviews liet uitschijne­n. Op de FIT Challenge in Gent bracht ze die oefening van 2019 voor het eerst in een wedstrijd – en viel ze bij de landing. Een maand voor de Spelen wil je bevestigen en geruststel­len, in de plaats kwamen er twijfels en tranen. Konden amper vier weken volstaan om die oefening van twee jaar geleden nog zo goed in de vingers te krijgen als toen?

Vertrouwen is terug

Maar de Nina Derwael van donderdaga­vond in het Ariake Gymnastics Centre in Tokio was een totaal andere Derwael. Eentje die uitstraald­e dat ze de wereld weer aankan. Fysiek staat ze scherper dan ooit. Derwael is altijd al mager geweest, maar in de aanloop naar de grootste afspraak uit haar carrière zit er echt geen grammetje te veel aan. De topvorm voor de topmomente­n. En bovendien straalde ze veel positivite­it uit.

De dag voor de afreis naar Japan had in Gent nog een ultieme test plaatsgevo­nden. Resultaten wou Derwael niet delen, maar die test moet heel erg goed geweest zijn. ‘Datzelfde gevoel terugvinde­n’, was haar doel in de voorbereid­ing in het Belgische trainingsc­entrum in Mito. Het moet zijn dat ze dat gevoel donderdag heeft hervonden. ‘Dit was een heel goede podiumtrai­ning. Er zaten nog wat kleine foutjes in, maar je zag dat die de volgende beurt meteen rechtgezet werden. Ik heb genoten.’

Coach Marjorie Heuls had gezegd dat de knoop na die podiumtrai­ning zou worden doorgehakt: de oefening met een moeilijkhe­idsgraad van 6.7, of meer zekerheid en 6.5. Maar in het hoofd van Derwael viel er niets meer door te hakken: ‘Ga er maar van uit dat het 6.7 zal blijven. Er is nu geen enkele reden meer om terug te vallen op 6.5. Het ging vandaag goed en het lukt al dagen heel goed op training.’

De twijfels zijn dus weg. Net op tijd, want zondag wordt het serieus. Het zijn ‘maar’ de kwalificat­ies, maar die zijn wel o zo belangrijk. Niets te winnen, alles te verliezen. Als Derwael haar normale niveau haalt, plaatst ze zich voor twee finales: de brug (de beste acht) en allround (de beste 24). Een finale op de balk is ook mogelijk en zou een bonus zijn. In het slechtste scenario daarentege­n valt ze van haar brug – dat kost haar dan een vol punt aftrek. Dan blijft ze met lege handen achter en zijn de Spelen voorbij. In één vingerknip kan de apotheose van vijftien jaar hard werken weg zijn.

Climax

Want dat moet Tokio worden: de climax waar Derwael naar toewerkt sinds ze zich als kind aansloot bij de turnclub van Hasselt. Haar negentiend­e plaats in Rio 2016 is nog minstens tot donderdag het beste resultaat ooit van een Belgische turner op de Spelen. Ook nadien ging het altijd crescendo: Europees kampioene in 2017, wereldkamp­ioene in 2018 en opnieuw in 2019. In die tijd leek de olympische titel in 2020 een evident vervolg.

Maar toen kwam corona. De Spelen werden uitgesteld, de concurrent­ie kreeg een jaar meer om de kloof te dichten. Derwael zelf kwam in een annus horribilis terecht. Een mentale dip, fysiek blessurele­ed en drie keer in quarantain­e, waarvan één keer omdat ze zelf positief was. Daarboveno­p barstte wereldwijd een schandaal rond misbruik van turnkinder­en los. Ook haar coaches, Marjorie Heuls en Yves Kieffer, kregen ervan langs. Derwael ging pal achter hen staan, maar daardoor kwam ze zelf onder vuur te liggen op sociale media. ‘Daar heeft ze veel erger onder geleden dan ze zelf toegeeft’, zei Heuls in mei. Uiteindeli­jk moesten Heuls en Kieffer door het stof: ze sloegen mea culpa. Het bracht de sereniteit in de aanloop naar de Spelen terug.

Restte nog de zoektocht naar de beste oefening voor Tokio. Het zijn sterke schouders die zoveel pech, tegenslage­n en vijandighe­id kunnen verdragen. Zondag zien we of Nina Derwael zulke sterke schouders heeft. Na 24 maanden zonder internatio­nale competitie­s is het eindelijk tijd voor antwoorden.

Als alles goed gaat, is het komende week Nina tegen de Amerikanen, tegen de Russen en de Chinezen. Maar zondag is het eerst nog Nina tegen corona, Nina tegen haar criticaste­rs en bovenal: Nina tegen zichzelf.

Fysiek staat ze scherper dan ooit, er zit er echt geen grammetje te veel aan

Als Derwael haar normale niveau haalt, plaatst ze zich voor twee finales: de brug en allround

 ?? © ?? Nina Derwael stoomt zich klaar in het Ariake Gymnastics Centre in Tokio.
Dirk Waem/belga
© Nina Derwael stoomt zich klaar in het Ariake Gymnastics Centre in Tokio. Dirk Waem/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium