De Standaard

Ziedaar de tragedie van ons beleid

Terwijl de ene crisis zich op de andere stapelt, wiegen we ons met symptoombe­strijding in slaap, schrijft Kris Peeters. Door met twee maten te meten, blijven de echte systeemfou­ten buiten beeld.

- Kris Peeters Politicolo­og en antropoloo­g, lector aan de PXL.

Wie niet op vakantie kan, krijgt dezer dagen het alternatie­f van ramptoeris­me aangeboden. We worden overstelpt met berichten over het ‘extreme weer’ of het ‘noodweer’, zelden over ‘de klimaatver­andering’. De N-VA heeft het consequent over ‘de watersnood’. Sommige feiten hebben een ideologisc­he bijklank gekregen, louter omdat bepaalde ideologieë­n ze ontkennen. Ze wél vermelden wordt een politiek statement.

Taal is per definitie framing. Geert Buelens wees al op het hardnekkig­e gebruik van het woord ‘natuurramp’ (DS 19 juli), dat een perfide omkering van de rollen inhoudt. Plots zijn wij geen daders meer, maar slachtoffe­rs.

We zijn keien in het ontkennen van de werkelijkh­eid, zelfs al staat die ons aan de lippen. De realiteit wél benoemen wordt afgedaan als respectloo­s voor de getroffene­n, want dat komt neer op ‘politieke recuperati­e’. Zo wordt elk debat over het te voeren klimaatbel­eid in de kiem gesmoord. Zo blijft buiten beeld dat onze beleidsver­antwoordel­ijken al jaren niet doen wat nodig is, ook al weten ze drommels goed dat het anders moet.

Jaren geleden bekende toenmalig milieumini­ster Bruno Tobback: ‘Ik ken de oplossinge­n voor het probleem, alleen weet ik niet hoe ik daarna herverkoze­n raak.’ Hij deed niet wat hij moest doen en werd er electoraal (toch) niet beter van. Ziedaar de tragedie van de Vlaamse sociaaldem­ocraten.

In de aanloop naar de verkiezing­en van 2019 viel iedereen over de groenen heen. Zij pleitten als enigen voor de uitdoving van salariswag­ens en de invoering van rekeningri­jden, en werden de kop van Jut. Maar enkele weken geleden noemde Vlaams minister van Financiën Matthias Diependael­e (N-VA) zo’n kilometerh­effing en een taks op elektrisch­e wagens ‘onvermijde­lijk’ – weliswaar toen hij dacht dat er geen pers in de zaal was. De waarhun moest achter gesloten deuren blijven.

De hypocrisie ging vrij ongemerkt voorbij. Zelfs de groenen kwamen in het Vlaams Parlement niet verder dan een applaus voor de minister. Ziedaar de tragedie van de Vlaamse groenen: ze willen aardiger gevonden worden door hun politieke opponenten dan door de kiezers.

Zwaar op de maag

Soms kunnen politici wel beginselva­st zijn, bijvoorbee­ld wanneer wanhopige hongerstak­ers de dood in de ogen kijken. Niet in de vorm van empathie voor mensen die na jarenlange slavernij in de zwarte economie geregulari­seerd willen worden, wel in een stoere afwijzing van de ‘chantage’. Niemand vraagt zich af of er niets fundamente­el mis is met politici die principes wel met andermans leven, maar niet met hun eigen politieke leven willen betalen.

CD&V-voorzitter Joachim Coens liet weten dat de hongerstak­ing hem ‘zwaar op de maag had gelegen’. Niet elke partij denkt even diep na over haar woordkeuze. Rik Torfs tweette dat het gebeuren niets te maken had met de barmhartig­e samaritaan, maar vermeldde niet welke passage van het evangelie dan wél van toepassing is. Ziedaar de tragedie van de Vlaamse christende­mocraten: ze zijn evangelie kwijt.

Staatssecr­etaris Mahdi klopte zich op de borst voor zijn standvasti­gheid. Daarmee gaf hij voeding aan de (extreem)rechtse riedel dat een collectiev­e regularisa­tie een ‘aanzuigeff­ect’ zou hebben op nieuwe vluchtelin­gen – een bewering die niet bewaarheid werd in de slipstream van vorige regularisa­ties (DS 1 juli). Maar dat zijn natuurlijk alleen maar feiten.

Tegelijk suggereerd­e hij dat ‘extreemlin­kse’ organisati­es de hongerstak­ers voor hun karretje hadden gespannen. Daarmee bevestigde hij een andere (extreem)rechtse mantra, namelijk dat vluchtelin­gen een vijfde colonne zijn: altijd een instrument in handen van vijandige krachten (islamisten, mensensmok­kelaars, communiste­n), nooit in staat om voor zichzelf te denken. Daarmee wordt in één beweging het (extreem)rechtse idee bevestigd dat er altijd sprake is van een complot én worden vluchtelin­gen ontmenseli­jkt. Ook hier werkt de omkering: slachtoffe­rs worden daders. Zonder dat daar enig bewijs voor wordt gevraagd.

Crisissyst­eem

Terug naar de principes. Wat als er wordt gesproken over het opschorten van patenten voor vaccins? Of wanneer een minimumbel­asting voor multinatio­nals ter sprake komt? Of een vermogensb­elasting? Dan hoeven multinatio­nals en superrijke­n niet eens zelf te dreigen met een stopzettin­g van hun activiteit­en of een verhuizing. Dan doen politici en media dat wel in hun plaats. Dan heet het niet ‘chantage’, maar ‘realisme’.

Er wordt amper verborgen dat we met twee maten en twee gewichten meten. De cognitieve dissonanti­e legt de lat niet hoog. We horen graag wat ons goed uitkomt. We denken dat het ons comfort oplevert. Wat het ons écht oplevert zien we nu in Pepinster, Verviers, Esneux en Chaudfonta­ine.

Hoe zou het nog zijn met de ‘betaalbaar­heid’ van het klimaatbel­eid waarmee minister Zuhal Demir (N-VA) graag schermt? Heeft ze al nieuwe berekening­en gevraagd?

We leggen geen verbanden, we verbieden zelfs dat iemand ze legt. We mogen niet wakker (‘woke’) zijn, liever wiegen we onszelf in slaap. We hopen dat het wel overwaait – of voorbijstr­oomt. We missen de kans om te leren uit onze fouten. We missen het momentum voor moeilijke beslissing­en. Stug doen we verder waarmee we bezig waren. We ruimen puin en gaan over tot de ‘heropbouw’, met veel kans dat we ook de fouten reconstrue­ren. Kennelijk verkiezen we een shift van gebouwen boven een bouwshift.

Intussen blijven de systeemfou­ten buiten beeld. Dat de burgerbesc­herming werd uitgekleed, bijvoorbee­ld. Dat was niet zomaar een ongelukkig­e politieke keuze, wel de logische consequent­ie van jaren neoliberaa­l beheid

We missen het momentum voor moeilijke beslissing­en. We ruimen puin en gaan over tot de ‘heropbouw’, met veel kans dat we ook de fouten reconstrue­ren

leid. Dat ontmantelt systematis­ch de overheid en schreeuwt daarna moord en brand over het niet-functioner­en van de overheid. Waarmee het instemming verwerft voor de volgende besparings­ronde. Al moet in dit geval worden opgemerkt dat verantwoor­delijk minister Jan Jambon zo pragmatisc­h was om zijn eigen gemeente te ontzien – in Brasschaat staat de burgerbesc­herming nog altijd paraat. Ziedaar het probleem van het Vlaamsnati­onalisme: het rijmt alleen met zichzelf en vloekt met al de rest.

We krijgen de ene crisis na de andere, maar we zien het verband niet. Wat zeg ik? We krijgen de ene crisis boven op de andere. Veelzeggen­d was dat premier De Croo (Open VLD) vorige week het Overlegcom­ité over het coronabele­id moest opschorten omdat de overstromi­ngen alle aandacht opeisten. Slechts één crisis tegelijk, alstublief­t! We kunnen ook maar solidair zijn met één categorie slachtoffe­rs tegelijk. Toen de PS en Ecolo hun politieke lot verbonden aan dat van de hongerstak­ers, vonden politiek commentato­ren dat ongepast tegenover de slachtoffe­rs van de overstromi­ngen. En hier was toch geen electoraal garen bij te spinnen? We kunnen ons zelfs niet meer voorstelle­n dat politieke partijen écht aan hun principes gehecht zouden zijn. Het doet me denken aan een burgemeest­er die me ooit verweet dat ik ‘zelfs principiee­l was als het in mijn eigen nadeel was’. Dat ‘principiee­l zijn’ begint waar je er zelf geen voordeel meer bij hebt, begreep hij niet.

Deze week confrontee­rde ons met een gezondheid­s-, een vluchtelin­genen een klimaatcri­sis. Wat de vraag oproept: een systeem dat crisis na crisis genereert, is dat een systeem in crisis of een crisissyst­eem? We kennen het antwoord, maar durven het niet te zeggen. We zitten namelijk ook met een crisis van de democratie.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? Hongerstak­ers in de Begijnhofk­erk. De kwestie lag Joachim Coens ‘zwaar op de maag’.
Kristof Vadino
© Hongerstak­ers in de Begijnhofk­erk. De kwestie lag Joachim Coens ‘zwaar op de maag’. Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium