De Standaard

Feest van afwezigen

- Luk Van Haute schrijft al ruim 30 jaar over Japan. Ditmaal richt hij zijn blik op de ‘Orinpikku’ in Tokio en plaatst hij het sportieve plaatje in een breder perspectie­f.

Wie was er? Een kleine duizend betrokkene­n en hoogwaardi­gheidsbekl­eders, onder wie keizer Naruhito, premier Suga en gouverneur Koike van Tokio – die konden er moeilijk onderuit. Wat kregen we te zien? De traditione­le en moderne symbolen, uiteraard. Maar wie er niet was, is minstens even interessan­t.

Opvallends­te afwezigen tijdens de openingsce­remonie van de Olympische Spelen: de toeschouwe­rs, uiteraard. Het afgelopen jaar hebben nochtans tal van sportwedst­rijden in Japan plaatsgevo­nden met publiek, ook als testevent voor de Spelen. Zo verwonderd­en Belgische journalist­en zich vorige week nog over de halfvolle zaal tijdens de oefenwedst­rijd van de Belgian Cats. De beslissing om buitenland­s publiek te bannen viel al in maart. Die over Japanse toeschouwe­rs lag moeilijker en werd uitgesteld tot vlak na de hoofdstede­lijke verkiezing­en van 4 juli. De uiteenlope­nde partijstan­dpunten over de Spelen beïnvloedd­en de uitslag, en dat van regeringsp­artij LDP (laten doorgaan met publiek) bleek niet het populairst­e. De uiteindeli­jke keus was dus deels electoraal ingegeven.

Ook afwezig: heel wat staatshoof­den en regeringsl­eiders, zoals de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die na weken speculatie op 19 juli besliste toch niet af te reizen. Het illustreer­t de gespannen relaties tussen Japan en zijn buurlanden. Noord-Korea stuurt zelfs geen atleten, officieel uit angst voor het virus.

Afwezig: de ceo van Toyota, een van de hoofdspons­ors. Toyota laat bovendien geen tv-spotjes uitzenden die te maken hebben met de Spelen. Het vreest een negatief commerciee­l effect. De ceo’s van andere sponsors zoals Panasonic en Fujitsu zegden ook af.

Nog afwezig: politici van de oppositiep­artijen (niet uitgenodig­d) maar ook ex-premier Shinzo Abe. De grote kracht achter de kandidaats­telling houdt zich nu op de vlakte. Tijdens de slotceremo­nie van de Spelen in Rio in 2016 maakte Abe, toch niet meteen een lachebekje, nog zijn opwachting als Super Mario, een figuurtje uit een populaire videogame, en benadrukte daarmee de soft power van ‘Cool Japan’. Dat idee kwam van Yoshiro Mori, ook ex-premier en toen nog voorzitter van het organisati­ecomité van de Spelen. Hij moest in februari aftreden na zijn uitspraak dat ‘vrouwen te veel

keuvelen tijdens vergaderin­gen’.

Andere koppen die rolden: creatief directeur Hiroshi Sasaki (stelde voor een plussize comédienne te laten optreden als ‘OlymPIG’), Keigo Oyamada, componist betrokken bij de muzikale omlijsting van de openingsce­remonie (zei in een interview dat hij klasgenoot­jes met een mentale beperking heeft gepest) en op de valreep nog Kentaro Kobayashi, directeur van de openingsce­remonie (bleek als komiek ooit grapjes te hebben gemaakt over de Holocaust).

Ontbraken ook: de geplande Ainodanser­s. Officieel vanwege tijdgebrek, maar waarschijn­lijk pasten ze niet in het etnisch homogene beeld dat de regering van Japan wil ophangen. Tijdens de marathon in hun thuisbasis Hokkaido willen ze hun gram halen.

 ??  ??
 ?? © ap ?? Abe als Super Mario in Rio, 2016.
© ap Abe als Super Mario in Rio, 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium