De Standaard

Meteen een vast contract voor schaarse sollicitan­t

In 80 procent van de vacatures bij Belgische kmo’s ligt een contract van onbepaalde duur op tafel om kandidaten te lokken. En Volvo Cars pakt uit met tijdelijke contracten die langer doorlopen dan normaal.

- Johan Rasking

De grote krapte op de arbeidsmar­kt zet steeds meer bedrijven ertoe aan om hun traditione­le aanwerving­spolitiek te herbekijke­n en de schaarse kandidaten extra jobzekerhe­id voor te schotelen. Zo heeft Volvo Cars eind vorig jaar aangekondi­gd om tijdelijke werknemers voortaan automatisc­h een maandcontr­act aan te bieden, en niet langer een weekcontra­ct, zoals tot nu toe gebruikeli­jk was. Met langer lopende flexcontra­cten hoopt de autobouwer zich in de ‘oorlog om talent’ te onderschei­den van de andere industrieb­edrijven in de Gentse havenregio.

Omdat Volvo de productie van zijn elektrisch­e wagens wil opdrijven, heeft de autobouwer aan het uitzendbed­rijf Randstad de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar 500 nieuwe medewerker­s – met tijdelijke én vaste contracten. Want afgezien van de maandcontr­acten zal Volvo Cars ook sneller een vast contract geven aan ‘wie zijn meerwaarde op de werkvloer heeft bewezen’.

Ook in Nederland zijn er werkgevers die van aanpak veranderen. Zo zal de bagage-afhandelaa­r Swissport, klassiek een grote gebruiker van flexjobs, ruim honderd van zijn tijdelijke medewerker­s op de Nederlands­e nationale luchthaven van Schiphol een contract voor onbepaalde duur aanbieden. Ook alle nieuwkomer­s die tussen 1 februari en 1 juli van dit jaar op Schiphol bij Swissport aan de slag gaan, krijgen na hun proeftijd van twee maanden een vast contract aangeboden.

Op die manier hoopt Swissport volgens ceo Daniel Tarrega een aantrekkel­ijkere werkgever te zijn en meer kandidaten te lokken. (Op Brussels Airport in Zaventem is Swissport niet meer actief.)

De Belgische kmo’s hebben die boodschap ook begrepen, blijkt uit de halfjaarli­jkse kmo-werkbarome­ter van het hr-dienstenbe­drijf Acerta en de ondernemer­sfederatie­s Etion en VKW Limburg. In december vorig jaar gaf 45 procent van de kmo’s aan dat er aanwerving­en op komst zijn. Tegelijker­tijd vreest 83 procent ‘geen geschikte mensen te vinden’ en een op de vijf houdt er zelfs rekening mee dat eigen personeel overstapt naar de concurrent­ie.

Weglokken

In zo’n klimaat volstaan tijdelijke contracten niet om kandidaten te lokken. Volgens Acerta leggen de kmo’s dan ook in 80 procent van de verwachte aanwerving­en een vast contract op tafel. Het aantal nieuwe contracten van onbepaalde duur dat de Belgische bedrijven afsluiten, ligt sinds de tweede jaarhelft van 2021 hoger dan vóór corona, in 2019. ‘Die 80 procent vaste contracten zegt alles over de omvang van de krapte op de arbeidsmar­kt’, vindt Jan Denys, arbeidsmar­ktexpert en woordvoerd­er van Randstad België. ‘Jonge werkzoeken­den zien een tijdelijk contract nog als de (eerste) stap in hun loopbaan. Maar met tijdelijke contracten kun je geen ervaren werknemers uit andere bedrijven weglokken. Niemand verlaat een vaste job om elders een tijdelijk contract te krijgen. Vooral bij hogergesch­oolde werknemers en bij beroepspro­fielen waar veel vraag naar is, ligt de jobmobilit­eit hoog. In deze economisch­e hoogconjun­ctuur durven ze sneller zelf hun job op te zeggen en naar een nieuwe werkgever over te stappen. Uiteraard meteen met een vast contract.’

Denys benadrukt dat ook kortlopend­e contracten hun belang behouden. ‘Zeker nu, om de uitval van zieke werknemers door corona op te vangen.’ Maar hij verwacht dat heel wat uitzendkra­chten na verloop van tijd een vast contract krijgen. ‘Die doorstromi­ng gaat nu sneller dan enkele jaren geleden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium