De Standaard

‘Onderwijs prioriteit? In de realiteit zijn we onze scholen aan het sluiten’

Het onderwijs raakt stilaan helemaal ontwricht. In een bevraging van de Arteveldeh­ogeschool zegt één op de twintig leerkracht­en dat hun school dicht is.

- ©

Wat in de sterren geschreven stond, wordt nu de pijnlijke realiteit. De ene school na de andere moet de deuren sluiten onder druk van de omikrongol­f. Onderzoek van de Arteveldeh­ogeschool toont dat aan met harde cijfers. Sinds de herstart na de kerstvakan­tie heeft die via de zogeheten Teacher Tapp – een app die leerkracht­en dagelijks bevraagt – regelmatig gepolst naar de gevolgen van corona op school.

Op 21 januari gaf 5 procent van de 1.266 bevraagde leerkracht­en aan dat de school volledig dicht was, vooral in het middelbaar. Op een totaal van 3.800 middelbare en basisschol­en zou dat betekenen dat 190 scholen naar afstandson­derwijs hebben moeten overschake­len. Op het hoogtepunt in november en december waren ‘slechts’ 150 scholen volledig dicht. Enige nuance is wel geboden. Hoewel Teacher Tapp een behoorlijk representa­tief staal van de leerkracht­en bereikt, mogen de resultaten niet zomaar geëxtrapol­eerd worden naar het volledige Vlaamse onderwijs. Het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt pas komende woensdag de officiële cijfers bekend.

Pompen of verzuipen

Feit is dat het onderwijs kraakt onder de besmetting­en en quarantain­es. ‘De afgelopen week zijn de besmetting­en pijlsnel gestegen’, zegt Stefan Grielens van de vrije CLB’s. ‘Dinsdag telden we 12.000 besmetting­en bij leerlingen in één dag. Donderdag waren dat er al meer dan 19.000.’

Achter de cijfers van de schoolslui­tingen schuilt nog een veelvoud aan scholen waar het momenteel pompen of verzuipen is. ‘We kunnen niet deftig lesgeven in deze omstandigh­eden’, zegt Lander Van Medegael, algemeen directeur van de katholieke scholengro­ep Korha in Halle. De groep telt twee grote middelbare scholen en dertien basisschol­en. De eerste graad van de grootste school Heilig-Hart & College zit al de hele week in afstandson­derwijs, maar kan dinsdag – in principe – terug naar de klas. In de lagere scholen zitten meer dan dertig klassen thuis. En dan zijn er nog tig klassen in het secundair die niet naar school mogen.

‘Als ik zeg dat bijna de helft van de 6.400 leerlingen thuis zit vandaag, zal ik er niet ver naast zitten’, zegt Van Medegael. ‘Bij de leerlingen die wel naar school komen, halen we geen optimaal rendement. Soms zitten ze een paar uur in de studie. De groepen wisselen constant, er zijn voortduren­d leraren die moeten invallen. Dit houden we niet lang meer vol.’

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, verwoordt het zo: ‘De beleidsmak­ers zeggen allemaal dat het onderwijs prioritair is, maar in de realiteit zijn we onze scholen aan het sluiten.’ De signalen uit het veld doen het onderwijs andermaal schreeuwen om nieuwe quarantain­eregels. Grielens pleitte vorige week om alleen zieke kinderen te testen en thuis te houden.

Door de aanhoudend­e druk lijkt Wouter Beke (CD&V), voorzitter van de interminis­teriële conferenti­e Volksgezon­dheid die zich buigt over de test- en quarantain­eregels, nu wel een opening te maken. ‘Een vroegere bespreking is mogelijk, zeker gezien de situatie’, zegt zijn woordvoers­ter.

Crèches

Ook bij de kinderdagv­erblijven piekt het aantal sluitingen. In de week van 10 januari was 5 procent van alle crèches dicht, maar Kind & Gezin komt vandaag met nieuwe cijfers over afgelopen week. Die zullen een stuk hoger liggen.

De Vlaamse regering besliste vrijdag om de regeling te verlengen voor crèches die inkomensve­rlies lijden, omdat ze dicht moeten of omdat er door quarantain­es minder kindjes komen. Ouders die hun kinderen niet naar de opvang brengen, moeten niet betalen en verliezen geen respijtdag­en.

 ?? Getty ?? Het onderwijs smeekt om nieuwe quarantain­eregels.
Getty Het onderwijs smeekt om nieuwe quarantain­eregels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium