De Standaard

Colruyt start mosselboer­derij voor Belgische kust

- Jens Vancaenegh­em

WARENHUIZE­N De supermarkt­groep Colruyt lijkt steeds actiever te worden in het Belgische gedeelte van de Noordzee. Niet alleen investeerd­e het in windmolens op zee, het start nu ook met het kweken van mossels.

Op een oppervlakt­e van 1 vierkante kilometer brengt het vijftig mossellijn­en aan. Die moeten zo’n 200 ton aan hangcultuu­rmosselen opleveren vanaf 2023. Op termijn kan dat meer worden, want Colruyt heeft een concessie over een stuk

Noordzee van 4,5 vierkante kilometer, meer dan vier keer de initiële oppervlakt­e van de zeeboerder­ij.

Tussen Nieuwpoort en Koksijde

De boerderij komt niet zo ver van de kust te liggen, op zo’n 5 kilometer in de zee, tussen Nieuwpoort en Koksijde. De komende dagen worden de boeien rond de zone geïnstalle­erd, zodat boten niet over de boerderij varen.

Colruyt is al een tijd bezig met het aanvragen van vergunning­en en het bestuderen van de mogelijkhe­den voor aquacultuu­r voor de Belgische kust. Onder andere het bedrijf Geoxyz uit Zwevegem helpt mee om de mosselboer­derij aan te leggen.

Colruyt wil zich met deze stap nog meer verticaal integreren. Eerder kocht het in België ook al landbouwgr­ond voor het telen van groenten.

Jaarlijks importeren we in België meer dan 25.000 ton mosselen, voornameli­jk uit Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium