De Standaard

Btw-verlaging blijft federale twistappel

-

ENERGIE Federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) probeert vandaag opnieuw een akkoord te bereiken over het verlagen van de energiefac­tuur na een mislukte landing vrijdag. De enige piste die volgens onze informatie nog prominent op tafel ligt, blijft die van een zogenaamde slimme btw-verlaging, die op termijn via de accijnzen gecompense­erd wordt.

Het zijn de concrete modaliteit­en van zo’n aanpak die evenwel tot discussie leiden. Het voorbije weekend werden verschille­nde scenario’s becijferd. Vooral Open VLD is beducht voor constructi­es die op termijn een gat in de begroting zouden slaan, waarna de belastinge­n toch weer naar omhoog moeten. Boerenbedr­og

Federaal fractielei­dster Maggie De Block noemde een zuivere btw-verlaging daarom vorige week nog boerenbedr­og. Voorzitter Egbert Lachaert opperde dit weekend om de kosten te beperken tot wat de overheid op dit moment extra ontvangt aan de hogere energiepri­jzen, zo’n 520 miljoen euro. Zo wordt de operatie budgetneut­raal.

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) voldoet zijn voorstel met een kostenplaa­tje van 430 miljoen euro aan die voorwaarde. Een btw-verlaging alleen voor elektricit­eit en niet voor aardgas, zoals energiemin­ister Tinne Van der Straeten (Groen) opperde, ziet hij niet zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium