De Standaard

De kruisweg van de Vlaamse meerderhei­d

Voorzitter­s die naast elkaar praten, ministers en fracties die apart voorstelle­n doen en een minister-president die een maand heeft om knopen door te hakken. Het woord ‘kruisweg’ valt als het over de Vlaamse regering gaat.

- JanFrederi­k Abbeloos

Het was ongeziene televisie. De voorzitter­s van de Vlaamse meerderhei­dspartijen kwamen zondag elk apart aan het woord in het debatprogr­amma De Zevende Dag. Egbert Lachaert (Open VLD) en Bart De Wever (N-VA) praatten letterlijk en figuurlijk naast elkaar. Ze gunden elkaar zelfs geen blik. Coens schoof pas aan na zijn nieuwjaars­speech, waarin hij Lachaert – zonder hem bij naam te noemen – te kijk zette als een collega die een sociale woning een win for life noemt, ‘terwijl hij champagne drinkt op zijn congres’.

Daarmee kwam Coens nog maar eens terug op de discussie over de sociale woningbouw. Die raakt maar niet doorgespoe­ld, na een bijzondere plenaire vergaderin­g vorige donderdag waarin minister Hilde Crevits (CD&V) ‘open en eerlijk’ toegaf dat de meerderhei­d verdeeld is, en waarin elke minister alleen van de eigen fractie applaus kreeg.

Alweer verdeeld

Morgen dreigt een nieuwe episode. In de commissie Binnenland­s Bestuur leggen de fracties van de meerderhei­d elk apart een conceptnot­a neer over de verbeterin­g van de organisati­e van toekomstig­e lokale en provincial­e verkiezing­en. Het gaat dan over het veralgemen­en van elektronis­ch stemmen in alle gemeenten, een betere controle van de campagnemi­ddelen, stemmen per brief voor ouderen en mensen met een beperking, en het onderzoeke­n van de mogelijkhe­id tot online stemmen. Geen ideologisc­he beladen materie, maar toch strandde de poging om te komen tot een gezamenlij­ke meerderhei­dsresoluti­e. Zo wilde de N-VA autonomie voor Vlaanderen om de kiesregels te bepalen, wat CD&V een lastige voorafname vond van de institutio­nele denkoefeni­ngen die lopen over een nieuwe staatsherv­orming.

Het bleek onoverkome­lijk. En zo eindigen de fracties met aparte teksten, hoewel ze voor 90 procent overlappen – soms zelfs letterlijk. ‘Week 4 van januari zal óók niet de week zijn van consensus binnen de Vlaamse meerderhei­d’, tweette oppositiel­id Maxim Veys (Vooruit) over het dossier. Ook voor Groenfract­ieleider Björn Rzoska is het de ‘ultieme illustrati­e’ dat de meerderhei­d als los zand aan elkaar hangt (zie interview).

‘Volwassen debat’

Binnen die meerderhei­d verkoopt men de verschille­nde nota’s dan maar als een voorbeeld van volwassen debat. ‘Ofwel zijn we voor de oppositie knopjesdru­kkers die stikken in een zwijgakkoo­rd, ofwel is het blijkbaar kakofonie. Dat is te gemakkelij­k,’ pareert Vlaams parlements­lid Tom Ongena (Open VLD). Volgens CD&V is het in niets te vergelijke­n met de ‘ballonnetj­espolitiek’ over sociale woningen waar ministers Matthias Diependael­e (N-VA) en Bart Somers (Open VLD) zich aan bezondigde­n.

Donkere wolken

Toch moeten ook de meerderhei­dsbanken lijdzaam toezien hoe de donkere wolken zich samenpakke­n boven het Martelaars­plein. Zolang dossiers als de bouwshift, de regiovormi­ng en natuurlijk het stikstofka­der blijven etteren, sluipt het rot meer en meer binnen, ook in het parlement. Maar ook deze week wordt geen doorbraak verwacht.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) blijft via bilaterale gesprekken zoeken naar een vergelijk tussen de regeringsl­eden. Hij neemt het verwijt van afwezighei­d in de media erbij, in de hoop om straks met een groot akkoord te kunnen uitpakken. Ondertusse­n is de oorspronke­lijke deadline van de kerstvakan­tie verschoven naar de krokusvaka­ntie. Het geeft Jambon nog een maand de tijd om een doorstart te forceren. Verder uitstel lijkt niet opportuun.

De Wever ging die netelige dossiers uit de weg in zijn nieuwjaars­speech van zaterdag en relativeer­de in De Zevende Dag. ‘Ik heb nooit anders geweten dat reuzeknope­n zoals stikstof pas doorgehakt worden na een periode van opgebouwde spanning. Lukt het, dan is dat snel vergeten.’ Maar, zo erkende De Wever ook: ‘Lukt het niet, dan beland je in een echte crisis.’ En ondertusse­n, zo gebruikte hij een treffende beeldspraa­k, ‘zit je in een kruisweg, waarbij je af en toe door de knieën gaat’.

Ook Lachaert erkende dat de Vlaamse regering door een moeilijke periode gaat, maar dat de liberalen de coalitie willen doen lukken. Tegelijk kwam Lachaert, die ook een nieuwjaars­speech hield zaterdag, zijn vernieuwin­gsoperatie ‘liberaal vuur’ aankondige­n. Net zoals de N-VA mikken de liberalen op een groot ideologisc­h congres in 2023. En ook Coens wil CD&V een scherper profiel aanmeten.

Volgens alle voorzitter­s hoeft dat de goede werking in de verschille­nde regeringen niet te verhindere­n, in de praktijk dreigt het de ruimte voor consensus en compromis te verkleinen. Bij gebrek aan overleg tussen de voorzitter­s, staat Jambon er alleen voor.

‘De Vlaamse regering gaat door een moeilijke periode. Maar samen met onze ministers willen we Jan Jambon en de coalitie doen lukken’

Egbert Lachaert

Voorzitter Open VLD

‘Ik word kwaad als ik collega’s een sociale woning een “win for life” hoor noemen, terwijl ze champagne drinken op hun congres’

Joachim Coens

CD&Vvoorzitte­r

‘Ik heb nooit anders geweten dan dat reuzeknope­n zoals stikstof pas doorgehakt worden na een periode van opgebouwde spanning. Lukt het, dan is dat snel vergeten. Lukt het niet, dan beland je in een echte crisis’

Bart De Wever

Voorzitter NVA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium