De Standaard

Conner Rousseau blijft in Sint-Niklaas

- Hannes Cattebeke

VOORUIT Vooruit-voorzitter Conner Rousseau verhuist niet naar Gent, maar blijft in thuisstad Sint-Niklaas wonen om daar bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen de lijst te trekken.

Daarmee komt een einde aan de speculatie­s over een verhuis. Rousseau overwoog om naar Gent te verhuizen, nadat Vooruit er in 2018 het burgemeest­erschap had kwijtgespe­eld. Ook Aalst, waar Vooruit het al decennia lastig heeft, werd genoemd.

Maar het wordt dus Sint-Niklaas, de stad waar hij nu officieel woont en waar zijn moeder Christel

Geerts voor SP.A schepen en twee jaar burgemeest­er was. Vandaag zit Vooruit er in de oppositie tegen een college van N-VA, Open VLD en Groen – waar Vooruit ooit een kartel mee vormde. Die lokale achterstan­d maakt dat Rousseau er als kopman het veld voor zich heeft en veel groeimarge heeft.

Dat lag in Gent als nieuwkomer mogelijk anders. Daar blijven socialiste­n en liberalen elkaar besnuffele­n voor een stadslijst getrokken door huidig burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD). Rousseau zou dan tweede viool spelen en niet voluit de eigen partijkleu­ren kunnen verdedigen als nationaal voorzitter. Dat zou ook zo zijn bij een heruitgave van het rood-groene kartel, al lijkt dat op dit moment ver weg.

Wil Rousseau burgemeest­er van Sint-Niklaas worden? ‘Ik wil nationaal een rol blijven spelen’, zegt hij. In 2024 wachten eerst regionale en federale verkiezing­en. Daar wil Rousseau lokale kopstukken als Antwerps schepen Jinnih Beels en Leuvens burgemeest­er Mohammed Ridouani kunnen uitspelen. De huidige decumulreg­els van de partij verbieden dat. Rousseau wil die herbekijke­n. ‘De nieuwe statuten mogen mij op geen enkele manier beperken om de sterkste troepen in te zetten’, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium