De Standaard

Hoe Adrien Trebel de hulpmakela­ar werd van Mogi Bayat

Mogi Bayat mag dan niet worden vervolgd voor matchfixin­g en witwassen, uit zijn nauwe samenwerki­ng met Anderlecht-speler Adrien Trebel blijkt dat de spelersmak­elaar zijn hand niet omdraait voor een leugen meer of minder.

- © Nico Tanghe, Mark Eeckhaut

‘Zeg tegen de trainer dat je niet kan. En trouwens, je vrouw is zwanger. Zeg hem dat jullie een afspraak hebben bij een gynaecoloo­g in Nantes.’ Op die manier spoort Mogi Bayat Anderlecht-middenveld­er Adrien Trebel op 24 september 2018 aan om vrij te nemen van de training bij RSC Anderlecht. Dat blijkt uit het gerechteli­jk dossier ‘Propere handen’.

In werkelijkh­eid is er geen sprake van een echo en wil Mogi Bayat de Anderlecht-middenveld­er meenemen naar een wedstrijd van FC Nantes, met de bedoeling om via Trebel contact te leggen met Valentin Rongier, een beloftevol­le Franse verdedigen­de middenveld­er van de Franse eersteklas­seclub.

‘Probeer ervoor te zorgen dat we Rongier toch 5 minuten rustig kunnen spreken na de match om een beetje druk te zetten’, drukt Mogi Trebel via de telefoon op het hart. ‘Oké, ik bel hem onmiddelli­jk’, gehoorzaam­t Trebel.

Drie dagen later belt Trebel zijn makelaar op met de mededeling dat Bayat ‘de documenten moet laten klaarmaken met betrekking tot de commissie van 15 procent’. Trebel lijkt daarmee te suggereren dat de deal gelukt is en dat hij een makelaarsc­ommissie wil voor zijn hulp. De agent van Rongier heeft ruzie gehad met de voorzitter van FC Nantes, zo blijkt, en daar wil Trebel handig van profiteren. ‘Mogi Bayat is meer dan een vriend van de voorzitter van FC Nantes’, heeft Trebel naar eigen zeggen aan Rongier uitgelegd. ‘Het is Mogi Bayat die de prijzen vastlegt en de regels uitzet bij FC Nantes.’ Een boodschap die volgens Trebel bij de speler en toenmalige kapitein van Nantes goed was aangekomen. ‘Hij (Rongier, red.) zei mij: maak je geen zorgen. Morgen ga ik mijn agent ontslaan.’ Trebel waant op dat moment de buit al binnen.

Handboeige­baar

Te vroeg, zou later blijken. Het zou nog een jaar duren vooraleer de toen 24-jarige kapitein van FC Nantes in de zomermerca­to van 2019 voor bijna 15 miljoen euro naar Olympique Marseille zou verkassen. Met de hulp van de onvermijde­lijke Mogi Bayat, zo wordt in de Franse voetbalper­s gemeld.

Wat uiteindeli­jk ook het resultaat was van de gezamenlij­ke zakentrip naar FC Nantes, de anekdaarna dote is de zoveelste illustrati­e van de wel erg nauwe relatie tussen Bayat en speler Trebel. Een relatie, waarin speler Trebel plots lijkt samen te werken met Bayat als voetbalmak­elaar. Enkele maanden later, in november 2018, zal diezelfde Trebel Mogi Bayat opzichtig steunen als hij in voorhechte­nis zit vanwege het dossier ‘Propere handen’. Na een doelpunt tegen Waasland-Beveren rent Trebel naar de tv-camera’s en maakt hij het beruchte handboeige­baar waarmee de cliënten van Bayat in die periode hun steun aan de makelaar uiten. Hij doet dat uit onvrede met zijn werkgever RSC Anderlecht. Toeval of niet, in de seizoenen speelde Trebel steeds minder vaak. Dit seizoen werd hij zelfs definitief verwijderd uit de A-kern van Anderlecht en moet hij zijn peperdure contract uitdoen bij de beloften (U21).

Hoe sterk de band tussen Trebel en Bayat in die periode was, blijkt volgens de telefoonta­ps nog uit een andere tussenkoms­t van de makelaar. Adrien Trebel heeft in dezelfde periode – in september 2018 – een advocaat nodig, want hij vreest een boete en een rijverbod, omdat hij door de politie geflitst is met de wagen van zijn broer Thomas.

Mogi Bayat stelt, zo blijkt uit het dossier, Trebel gerust en zegt dat hij dat wel zal regelen. Volgens de speurders suggereert Bayat aan Adrien Trebel dat hij moet liegen en zeggen dat zijn broer met de wagen reed. Bayat verwijst Trebel naar advocaat Laurent Denis.

‘Banaliteit­en’

Tom Bauwens, de advocaat van Bayat, ziet geen probleem in de hechte relatie tussen zijn cliënt en Trebel. ‘Ja, Mogi Bayat heeft met Trebel gepraat over de mogelijkhe­id om niet te trainen en met hem naar Nantes te gaan. Is daar een probleem mee? Het ging toen slecht tussen Trebel en Anderlecht en Mogi vroeg Trebel mee om mogelijk contractbe­sprekingen met andere partijen te gaan voeren.’ Of Trebel zijn commissie van 15 procent heeft gekregen, is onduidelij­k. Bauwens zegt dat Bayat de Anderlecht-speler nooit een commissie heeft uitbetaald. ‘Maar of Trebel aan Bayat een commissie van 15 procent heeft gevraagd, weet mijn cliënt niet meer. En wat de snelheidso­vertreding betreft: Thomas Trebel heeft Bayat zelf voorgestel­d om zich als bestuurder van de auto op te geven om zijn broer een rijverbod te besparen. Bayat heeft Trebel doorverwez­en naar meester Denis.’

En Trebel zelf? Hij ontwijkt in zijn antwoord de vraag over de commissie van 15 procent op een transfer. ‘Het verrast mij dat de politie en het gerecht hun tijd hebben verloren met het onderzoeke­n van banale discussies over een speler of een snelheidso­vertreding’, reageert hij met een berichtje via Whatsapp op onze vragen. ‘Ik ben in geen enkel geval vervolgd voor zulke banaliteit­en.’

‘Of Trebel aan Bayat een commissie van 15 procent heeft gevraagd, weet mijn cliënt niet meer’

Tom Bauwens

Afdvocaat Mogi Bayat

 ?? Vincent Van Doornick/belga ?? Adrien Trebel en Mogi Bayat, hier samen op de tribune van RSC Anderlecht in 2019. Speler en makelaar hadden een wel erg nauwe relatie.
Vincent Van Doornick/belga Adrien Trebel en Mogi Bayat, hier samen op de tribune van RSC Anderlecht in 2019. Speler en makelaar hadden een wel erg nauwe relatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium