De Standaard

Derde fregat uit plannen Dedonder gehaald

-

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) kreeg vrijdag groen licht van het kernkabine­t voor haar plannen met Defensie en de actualiser­ing van de strategisc­he visie. Deze week passeert het dossier nog langs de voltallige ministerra­ad.

Dedonder haalde niet alles binnen, de ambities werden licht naar beneden bijgesteld.

In de oorspronke­lijke plannen was sprake van een evolutie naar een defensiebu­dget dat overeenkom­t met 1,6 procent van het bbp.

Dat werd uiteindeli­jk 1,54 procent. Erg veel moest Dedonder niet inbinden. Op vraag van Groen en Ecolo zullen de vier Maledrones (‘Medium Altitude Long Endurance’) MQ9B SkyGuardia­n die het leger tegen 2024 krijgt niet bewapend kunnen worden.

Een andere aanpassing, ingrijpend­er, is dat de aankoop van een derde fregat uit de plannen is gehaald. In 2018 besliste ons land samen met de Nederlands­e marine om elk zes mijnenjage­rs en twee fregatten aan te kopen ter vervanging van de bestaande schepen. Dedonder wilde daar nog een derde fregat bovenop doen, is in regeringsk­ringen te horen. Maar die aankoop gaat dus niet door.

Het dossier komt vrijdag op de ministerra­ad. (lob)

 ?? © reuters ?? De Amerikanen (boven) en Canadezen (onder) oefenen in Litouwen in Navo-verband. Later dit jaar gaat ook een eenheid van het Belgisch leger naar de Baltische staat.
© reuters De Amerikanen (boven) en Canadezen (onder) oefenen in Litouwen in Navo-verband. Later dit jaar gaat ook een eenheid van het Belgisch leger naar de Baltische staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium