De Standaard

Waarom Duitsland weigert wapens te leveren aan Oekraïne

De Duitse regering schaart zich niet aan de zijde van de landen die Oekraïne steunen met wapens. Tot ergernis van de haviken in eigen land, predikt ze voorzichti­gheid en diplomatie. Volgens critici zijn er te veel Russlandve­rstehers in Berlijn.

- Corry Hancké Vanuit Berlijn, Duitsland ©

Een volledig ingericht veldhospit­aal tegen eind februari, dat is het enige wat Duitsland voorlopig aan Oekraïne wil geven. Nochtans had de Oekraïense ambassadeu­r in Berlijn kanselier Olaf Scholz vorige week expliciet om 100.000 helmen en kogelweren­de vesten gevraagd.

De herhaalde verzoeken van de regering in Kiev om wapens te leveren, worden in Berlijn niet opgepikt. ‘De Duitse regering moet er alles aan doen om de crisis te ontmijnen en ze vindt dat wapenlever­ingen daar niet toe bijdragen’, zei minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD). Dat staat ook met zoveel woorden in het regeerakko­ord van de huidige roodgroen-gele coalitie.

‘Ostpolitik’

Vorige vrijdag schreef de krant The Wall Street Journal dat Duitsland zelfs verbiedt dat Estland wapens van Duitse makelij aan Oekraïne bezorgt. ‘Wij hebben de laatste jaren nooit onze goedkeurin­g gegeven voor de export van dodelijke wapens’, luidde de verklaring van kanselier Scholz.

Duitsland wordt zo langzaamaa­n een van de weinige Navolanden die niet meewerken aan de bewapening van Oekraïne. Kiev is boos, de Baltische staten reageren met onbegrip. ‘Als Rusland Oekraïne binnenvalt, zal Duitsland de prijs moeten betalen’, schrijven boze Duitse haviken op de sociale media. Berlijn heeft, volgens hen, te veel Russlandve­rstehers; mensen die het standpunt van Rusland begrijpen.

Door zijn verleden – waarin een deel van het grondgebie­d onder de vleugels van het Kremlin zat – heeft Duitsland een gecomplice­erde relatie met Rusland. In de jaren 60 riep de SPD-kanselier Willy Brandt nog op tot meer begrip en toenaderin­g tot Oost-Duitsland en Moskou. Je zou hem nu tot de eerste Russlandve­rstehers kunnen rekenen. De voormalige burgemeest­er van Berlijn werd het symbool van de Duitse ‘Ostpolitik’, die vandaag nog altijd als leidraad dient voor veel SPD-politici.

Ook Gerhard Schröder is, hoewel hij al jaren uit de politiek is verdwenen, een naam die vaak valt als het gaat om de Duits-Russische banden. De voormalige SPD-kanselier, die in 2005 door Angela Merkel werd verslagen, heeft een goede band met het Kremlin én zetelt momenteel in de Raad van Bestuur van het belangrijk­e Russische energiebed­rijf Rosneft en van Nord Stream 2. De 77-jarige Schröder ziet nog geregeld belangrijk­e mensen van de partij, zoals de nieuwe covoorzitt­er Lars Klingbeil. Zijn

Olaf Scholz zou een onderhoud met Joe Biden over Oekraïne op de lange baan hebben geschoven, omdat zijn agenda het niet toeliet

critici vermoeden dat hij bij de SPD voor Rusland lobbyt.

Anderen, zoals SPD’s fractielei­der Rolf Mützenich, geloven dat de strategie van de ‘Ostpolitik’ nog altijd de beste manier is om het Kremlin te beïnvloede­n. In een genuanceer­d interview vorige vrijdag pleitte Mützenich voor een detente in de relaties met Moskou. ‘Europa heeft op de lange termijn een veiligheid­sarchitect­uur nodig die verder gaat dan twee blokken die tegenover elkaar staan’, zei hij. Ook suggereerd­e Mützenich dat sommige Navo-landen eigenlijk niet geïnteress­eerd zijn in dialoog.

Groen pacifisme?

De Groenen trekken traditione­el de pacifistis­che kaart. Robert Habeck, de Duitse minister van Economie en Klimaat, bood eind vorige week nog aan om Moskou te helpen bij de uitbouw van de hernieuwba­re energie in Rusland. Maar die softe aanpak staat ver af van zijn opvallende, strijdvaar­dige uitspraak in het begin van de crisis: tijdens de kiescampag­ne zei hij dat Duitsland Oekraïne van extra wapens moest voorzien.

Hij kreeg toen bakken kritiek over zich heen, zowel van partijgeno­ten als van de woordvoerd­er van Merkel. Die liet verstaan dat Duitsland, met het oog op de toestand in Oekraïne, geen exportverg­unningen voor oorlogswap­ens zou geven. Sindsdien praten de Groenen niet meer over wapenlever­ingen. Annalena Baerbock, de minister van Buitenland­se Zaken, die als boegbeeld van de Groenen zwaar fulmineert tegen Rusland, verkiest in dit conflict toch de weg van de diplomatie, geflankeer­d door sancties.

De kleine partner in de regering, de liberale FDP, weifelt. Sommige liberalen uitten de mening dat Duitsland zich niet achter het regeerakko­ord mag verschuile­n, maar zij werden onmiddelli­jk tot de orde geroepen door de twee andere coalitiepa­rtners.

Viceadmira­al uit de bocht Voor de camera’s vormen de ministers van Buitenland­se Zaken van Duitsland en de Verenigde Staten een front, maar in realiteit verschille­n ze merkelijk van mening over hoe de Russen weer in het gelid moeten worden gebracht. De Amerikanen leveren wapens aan Kiev en hun taal wordt almaar dreigender, de Duitsers houden zich zo veel mogelijk op de vlakte.

Volgens het weekblad Der Spiegel is de top van de Amerikaans­e inlichting­endienst bij Scholz langsgewee­st met de boodschap dat de VS van Duitsland een duidelijk standpunt verwachten als Rusland Oekraïne zou binnenvall­en. Maar hun vele grafieken en cijfers over de troepenopb­ouw aan de grens, zouden daar op een koude steen zijn gevallen. Scholz zou zelfs een persoonlij­k onderhoud met president Joe Biden over Oekraïne op de lange baan hebben geschoven, omdat zijn agenda het de komende weken niet toeliet.

In dat voorzichti­ge spel, waarin Berlijn op dit moment alle opties openhoudt, kwam de uitspraken van viceadmira­al Kay-Achim Schönbach bijzonder ongelegen. Tijdens een bijeenkoms­t van een denktank in New Delhi, India, toonde hij begrip voor Rusland. Het land wil volgens Schönbach alleen ‘respect’. Het zijn uitspraken van alweer een Russlandve­rsteher, zeggen de critici. Na de zware commotie over zijn woorden, heeft hij gisteren zijn ontslag aangeboden. Hij beseft dat hij zijn regering, die nu internatio­naal met argusogen wordt gevolgd, geen goede dienst heeft bewezen.

 ?? Reuters ?? Een Amerikaans­e militair pakt materieel in dat bestemd is voor Oekraïne. De VS en Duitsland zijn het niets eens over de aanpak van Rusland.
Reuters Een Amerikaans­e militair pakt materieel in dat bestemd is voor Oekraïne. De VS en Duitsland zijn het niets eens over de aanpak van Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium