De Standaard

Grote poëzie, kleine momenten

Meer dan een halve eeuw lang fotografee­rde de Amerikaans­e Helen Levitt de straten van New York. Een expo in de Brusselse A Stichting is een mooie kennismaki­ng met haar speelse, poëtische werk.

-

Drie kinderen komen de trappen van een portiek af. De eerste twee dragen een masker en zijn klaar om met Halloween de straat te veroveren, het derde knoeit met haar masker, haar muts ligt op grond. Ze kijkt recht in de lens.

Twee kinderen, kleuters nog, dansen om elkaar heen op het voetpad: een zwart jongetje met korte broek en een wit meisje met een bolletjesj­urk en witte schoentjes. Haar schaduw valt net buiten de schaduw van het huizenblok. Ze nemen een flamencoho­uding aan, dramatisch­e gezichtsui­tdrukking incluis. Ze gaan er helemaal in op.

Vier kinderen lopen langs een massieve muur, een van hen blaast bellen. Alle vier kijken ze naar de kwetsbare, zwevende wondertjes in de lucht, net voor het moment waarop die onherroepe­lijk de tocht naar beneden inzetten of uit elkaar spatten. Het zijn foto’s van Helen Levitt (1913-2009), een van de invloedrij­kste straatfoto­grafen van de 20ste eeuw, nu te zien in de A Stichting in Vorst.

Meer dan een halve eeuw lang, van de jaren 30 tot eind jaren 80, fotografee­rde Levitt de straten van haar stad New York en de mensen die er thuis waren. Haar favoriete buurten waren Spanish Harlem en de Lower East Side, waar een gemengde bevolking woonde, armere mensen die een groot deel van hun leven op straat doorbracht­en omdat ze in de huurkazern­es eng behuisd waren. De stoepen en straten waren hun theater, hun danszaal, hun speeltuin, hun jachtterre­in. Ze waren er thuis, bewogen er met een grote vanzelfspr­ekendheid. Helen Levitt wist die gratie en de poëzie van het doodgewone perfect vast te leggen.

Waardighei­d

Levitt deed aan straatfoto­grafie, maar veel details van die straten zijn in haar foto’s niet te zien. Het ging haar om de mensen, die ze van dichtbij fotografee­rde: kinderen, mannen, vrouwen, bezig met hun dagelijkse leven. In zijn essay bij Levitts invloedrij­ke fotoboek A way of seeing (1965) schreef de Ameriman

kaanse auteur James Agee dat ‘haar werk een onnadrukke­lijk maar onweerlegb­aar manifest was van een manier van kijken, en op een zachte en volkomen pretentiel­oze manier grote poëzie was.’

Levitts werk is niet journalist­iek of documentai­r. Ze was communiste en fotografee­rde arme mensen, maar dat was niet bedoeld als een politiek statement, al gaf ze haar onderwerpe­n wel een grote waardighei­d mee. Van CartierBre­sson, die ze in de jaren 30 ontmoette, had ze geleerd op zoek te gaan naar ‘le moment décisif’, het juiste beeld vangen op het juiste moment. Ze zocht naar de kleine momenten in het straatleve­n waarop de poëzie, de schoonheid en het mysterie van het gewone leven door de banaliteit heen breken.

Levitt zocht naar de kleine momenten in het straatleve­n waarop de poëzie, de schoonheid en het mysterie van het gewone leven door de banaliteit heen breken

 ?? © Film Documents LLC/Galerie Thomas Zander ?? New York, 1982.
© Film Documents LLC/Galerie Thomas Zander New York, 1982.
 ?? © Film Documents LLC/Galerie Thomas Zander ?? New York, 1940.
© Film Documents LLC/Galerie Thomas Zander New York, 1940.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium