De Standaard

Keuzes maken

- Filip Van Ongevalle

Het ene vrouwonvri­endelijke gedrag is het andere niet. Dat bleek nogmaals de voorbije week. Aan de ene kant had je de uitwassen van The voice in Nederland, waar onder meer Marco Borsato ervan beschuldig­d wordt dat hij zich heeft vergrepen aan minderjari­ge meisjes. Het nieuws was er vol van.

Het gevolg? Hij wordt van vele radio’s gebannen, zijn aflevering van het Eén-programma Het huis is van VRT.Nu gehaald, en VTM schrapt de aflevering van Met Sergio over de grens waarin hij dinsdag zou opduiken. In Amsterdam is zijn wassen beeld voorlopig uit het museum van Madame Tussaud gehaald. De carrière van Marco B. lijkt voorbij.

Maar er was vorige week nog een ander geval van smerig gedrag tegen vrouwen. Ook in de entertainm­entsector, maar dan de sportafdel­ing. AA Gent-speler Ilombe Mboyo verbleef een nacht in de cel nadat de politie tussenbeid­e was moeten komen tijdens een ruzie in een Brussels hotel. De vrouw met wie Mboyo er was, vertoonde sporen van geweld in de nek. Hij wordt beschuldig­d van opzettelij­ke slagen en verwonding­en met arbeidsong­eschikthei­d tot gevolg. Het bericht kreeg veel minder aandacht en haalde

De Standaard niet. Mboyo werd op zijn zeventiend­e al veroordeel­d voor een groepsverk­rachting van een veertienja­rig meisje, maar kwam vervroegd vrij met hulp van Mogi Bayat – ja, hij – die hem richting Charleroi versluisde. Het was het begin van een carrière met brokken, geweld en doelpunten, die hem dit jaar voor de tweede keer bij AA Gent bracht. Net voor de bewuste nacht had hij zijn eerste doelpunt van het seizoen gescoord.

AA Gent nam geen afstand en beperkte zijn reactie tot: ‘Dit gaat om de privésfeer van de speler.’ Trainer Vanhaezebr­ouck legde de schuld net niet bij de media: ‘Profvoetba­llers hebben niet meer zo snel een privéleven, met alle gevolgen van dien’, maar selecteerd­e hem toch niet voor de match van zaterdag. Dat het een reactie was op Mboyo’s gedrag, kreeg hij niet gezegd: ‘Wij maken onze keuzes op basis van wat we de voorbije week gezien hebben op training.’ Het zou de club nochtans sieren dat ze afstand neemt van Mboyo. Geweld tegen vrouwen overstijgt de privésfeer. ‘In de jeugdbende kreeg je enkel respect door te stelen of te slaan’, vertelde Mboyo ooit in Le Soir. Wel, AA Gent, zeg dat je géén respect krijgt door te slaan. Het zijn niet alleen zangers die het voorbeeld moeten geven.

Geweld tegen vrouwen overstijgt de privésfeer

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium