De Standaard

Kronkelend en fonkelend

- Talk to me in French © Karel Michiels

RECENSIE MUZIEKTHEA­TER Frank Mercelis is tegelijk grappig en ontroerend in zijn ode aan de Franse taal en de liefde.

Na vele omzwerving­en als zanger, muzikant en acteur komt Frank Mercelis thuis in een heerlijk theaterpro­gramma. In deze muzikale vertelling gaat hij op zoek naar de wortels van zijn liefde voor de Franse taal en chansons, en van de liefde tout court, want die twee blijken in zijn leven nauw met elkaar verbonden. Mercelis zingt afwisselen­d in het Frans en het Nederlands, soms in hetzelfde nummer. Hij brengt eigen liedjes (het radiohitje ‘Laat ons deze nacht’) en covers, van Renaud en André Bialek, maar ook ‘We are the world’ (wat grappige imitaties oplevert) en Grace Jones. Nooit gedacht dat ‘I’ve seen that face before’ zich zo mooi en poëtisch zou laten vertalen.

Mercelis begeleidt zichzelf op gitaar, terwijl pianist Antoon Offeciers de liedjes kleur geeft met fijne accenten en suggestiev­e akkoorden. Tekst en muziek vloeien wonderwel in elkaar, kronkelend en fonkelend, perfect uitgekiend zonder aan naturel te verliezen.

Met veel gevoel voor humor ook, verbaal én muzikaal. De woorden zinspeling­en zijn zonder uitzonderi­ng relevant en goed gevonden. De net niet gepijnigde flamenco-pastiche die voortsprui­t uit de klaagzang van Mercelis’ jeugdliefd­e is een van de grappigste theatermom­enten die we dit geamputeer­de theatersei­zoen al te zien hebben gekregen.

Absurd

Nostalgie (naar de jaren 80), sensualite­it (van de mond-op-mondbeadem­ing tijdens de EHBO-cursus tot porno en rijpe erotiek) en occasionee­l een brokje absurdisme (een pratende reiger): met die ingrediënt­en brengt de zanger zijn liedjes en verhalen op smaak.

Het is daadwerkel­ijk een soort film die zich afspeelt op het podium, zoals Mercelis in het begin zelf belooft. En de voorlopige bekroning van een erg veelzijdig­e carrière.

Frank Mercelis

Gezien op 22/1 in cc ’t Getouw, Mol, op tournee tot 26/2. ¨¨¨¨è

 ?? Rr ?? Antoon Offeciers geeft de liedjes extra kleur op piano.
Rr Antoon Offeciers geeft de liedjes extra kleur op piano.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium