De Standaard

Gedaan met thuiszitte­n, ook in de mannenmode

De mannenmode valt stilaan weer in haar vertrouwde (band)plooi. Vormeloze joggings maken volgende winter plaats voor perfect gesneden pakken met brede schouders en tijdloze pantalons. ‘Mannen mogen mannen blijven.’

- © © © Lut Clincke

Enkele maanden geleden zag het ernaar uit dat de modeweken weer op een normale manier zouden kunnen plaatsvind­en. Dat was ook te zien aan de collecties, die qua omvang en opbouw duidelijk ontworpen waren met een normaal defilé voor ogen. Door de opmars van omikron werden heel wat shows alsnog geannuleer­d, maar de digitale versies zagen er vaak volwaardig uit, met een backstage, een soundtrack en een boeiende setting.

De wintermode 2022-203 is ook duidelijk bedoeld voor mannen die terugkeren naar kantoor of die zich willen opkleden voor een feestje. Er waren pakken, wollen mantels en lange leren jassen, bij voorkeur met brede schouders en een smalle taille – een silhouet dat meteen het beeld van de afgetraind­e, gespierde man oproept. We zagen ze bij Prada en Fendi, maar ook bij het Franse luxehuis Hermès, dat de joggingach­tige broeken met elastische tailleband van vorig seizoen inruilde voor geklede pantalons met een bandplooi, gedragen met een leren riem. Er waren ook pakken te zien, mét zijden das of foulard. Dior bracht dan weer een compromis van geklede jassen met een onberispel­ijke snit, gedragen op meer casual broeken.

Ode aan Abloh

Louis Vuitton opende de show met een silhouet met pak en das, gevolgd door een mix van referentie­s aan collecties die de in november overleden creatief directeur Virgil Abloh de voorbije jaren voor Vuitton creëerde. De Wizard of Oz uit zijn debuutcoll­ectie, de vliegers en de bloemen die refereerde­n aan zijn openluchts­how uit de zomer van 2019 hulden het defilé in een dromerige sfeer.

‘Dream baby dream’, een nummer uit 1979 van de elektropun­kband Suicide, zette de toon bij Dries Van Noten, die ook dit seizoen paste voor een defilé en een video liet maken in een dromerige coming-ofage-sfeer. De kamerjas-achtige, doorstikte stof, de lurex truien en de sjaaltjes oogden zacht en fluïde, terwijl grijze pakken en klassieke overjassen meer aansloten bij de algemene teneur van de voorbije modeweken.

Trompe-l’oeil

Sommige modehuizen showden zowel de mannen- als de vrouwencol­lectie, onder meer Kenzo en YProject, het Franse label met Glenn Martens aan het roer. Hij zette een sterke collectie neer, doorspekt met humor en slimme details die de kleren veelzijdig maken. De combinatie van genialitei­t en ontwapenen­de speelsheid is zijn handelsmer­k geworden. Dat hij internatio­naal erkend wordt als een van de visionaire ontwerpers van de nieuwe generatie, bewijzen de vele prijzen die hij al heeft gewonnen. Geen wonder dat Jean Paul Gaultier hem gevraagd heeft als gastontwer­per voor zijn haute-couturecol­lectie die deze week in Parijs geshowd wordt. Tijdens de show van Y/Project waren al stukken te zien die geïnspiree­rd waren op de archieven van Gaultier en die deel uitmaken van een capsulecol­lectie. Martens speelde met trompe-l’oeils: een mannenhemd bedrukt met een naakt vrouwentor­so of met een getatoeëer­d met slogans zoals ‘Reboot provocativ­e power now’. De digitale show opende in een mistige, mysterieuz­e sfeer met donkere Darth Vader-achtige silhouette­n die lichter en kleurrijke­r werden naarmate de show vorderde. Geen harde beats maar een melodieuze wals, speciaal voor de show gecomponee­rd door Hantrax, pseudoniem van Han Swolfs. Jassen met een blinkende coating hadden brede, ronde schouders. Er waren ook hogetaille­pantalons in klassieke kostuumsto­ffen, naast djellaba-achtige silhouette­n.

‘Ik wou een nieuwe elegantie voor de man brengen’, zei Walter Van Beirendonc­k tijdens een Zoom-interview. ‘Geen genderfluï­de collectie. Mannen mogen mannen blijven. Otherworld­ly slaat op het feit dat niets meer is wat het lijkt. Alles wordt tegenwoord­ig uitvergroo­t. Alles wat je zegt, kan fout geïnterpre­teerd worden. De slinger van woke is doorgeslag­en, vandaar mijn slogan “Reboot provocativ­e power now”. Als kunstenaar moet je durven te provoceren, het zet aan tot evolutie.’

 ?? Yannis Vlamos ?? Dat verdient een bloemetje: Dior.
Yannis Vlamos Dat verdient een bloemetje: Dior.
 ?? Rr ?? Dat verdient veel bloemetjes: Louis Vuitton.
Rr Dat verdient veel bloemetjes: Louis Vuitton.
 ?? Filippo Fior ?? YProject.
Filippo Fior YProject.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium