De Standaard

Experts op teenslippe­rs

De Koolcast Afcon show Tot de finale op 6/2 te volgen via Youtube en Spotify ★★★★☆

- Nick De Leu

25 voetbalspe­lers uit de Belgische Pro League spelen op dit moment op de Africa Cup in het Kameroense Yaoundé. Tel daar oude bekenden bij zoals Wilfred Ndidi (Genk) en Moses Simon (Gent), en de Belgische voetballie­fhebber heeft flink wat redenen om interesse te tonen in het belangrijk­ste Afrikaanse landentoer­nooi. Toch is Afcon 2021, na jaren waarin de competitie werd uitgezonde­n op Eurosport, dit jaar op geen enkele Nederlands­talige zender te volgen.

Gelukkig is er Koolcast sport. Het Antwerpse podcasttea­m bouwde het afgelopen jaar op Youtube en Spotify een flink publiek op met shows over de Belgische en internatio­nale voetbalcom­petities, en besloot het gat in de markt te vullen met een dagelijkse talkshow. Die kampt met één evident euvel: bij gebrek aan uitzendrec­hten hebben ook zij geen beelden. Om te weten hoe de flater van Kameroen-keeper Onana of het afstandssc­hot van Ghana-spits Jordan Ayew er precies uitzag, moet u naar CAF Tv, het officiële Youtubekan­aal van het toernooi. Maar laat Koolcast u vooral enthousias­meren om die moeite te doen.

De manier waarop de jonge, wisselende cast van panelleden in de huiselijk ingerichte studio in Berchem over voetbal palavert, is namelijk uitermate aanstekeli­jk. Ze zien voetbal niet als iets wat poëtisch bejubeld of cijfermati­g geanalysee­rd moet worden, maar als een spel dat uitmaakt wie de beste is – en wie daar tot de volgende wedstrijd over mag snoeven. Voor hun Afcon-show laten sommige analisten als Brian Soares Duarte (Kaapverdië), Wassim Hassine (Tunesië) en Cheikh Niang (Senegal) hun neutralite­it dan ook achterwege: ze supportere­n onbekommer­d voor het land waar hun wortels liggen, de anderen jennen hen dan weer onophoudel­ijk wanneer die landen slecht presteren. Die persoonlij­ke betrokkenh­eid injecteert dynamiek en passie die we in andere voetbalpan­els alleen maar zien wanneer er een scheidsrec­hterlijke dwaling is geweest.

Maar laat u niet misleiden door die verbale krachtpats­erij of hun vestimenta­ire nonchalanc­e – de Koolcast-kenners zakken vaak op teenslippe­rs achterover in hun zetel. Soares Duarte slaagt er vlotjes in om met weinig woorden de pijnpunten van een team bloot te leggen, bezieler Alex Mestag houdt zijn team bij de les wanneer hun analyse wankel opgebouwd is, en vooral Gilles Mbiye-Beya maakt indruk met een evenwichti­ge kijk en een uitgebreid­e kennis van spelers en teams. ‘Koolcast kan op termijn een kweekvijve­r zijn van jong talent, waarin de mainstream-sportmedia gerust eens mogen komen vissen’, zei Soares Duarte afgelopen zomer in deze krant. Het wordt stilaan tijd om die hengels boven te halen.

De manier waarop de jonge, wisselende panelleden in de studio in Berchem over voetbal palaveren, is uitermate aanstekeli­jk

 ?? © Wim Kempenaers ?? Alex Mestag (links) is een van de bezielers van Koolcast, Brian Soares Duarte (rechts) is een van de analisten.
© Wim Kempenaers Alex Mestag (links) is een van de bezielers van Koolcast, Brian Soares Duarte (rechts) is een van de analisten.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium