De Standaard

Ontgoochel­de Berlusconi trekt presidents­kandidatuu­r weer in

- Ine Roox ©

PRESIDENTS­VERKIEZING In het Italiaanse parlement vindt vandaag de eerste stemronde plaats om een nieuwe president te kiezen. Oud-premier Silvio Berlusconi (85) trok zich op het nippertje terug als kandidaat.

President van Italië, het is een functie waar je je doorgaans niet officieel kandidaat voor stelt. Maar precies dat heeft Silvio Berlusconi, viervoudig premier van Italië, wél gedaan. Zo gaf hij het centrumrec­htse blok, waarin zijn partij Forza Italia zit, geen andere keuze dan hem de voorbije weken formeel te steunen.

Maar afgelopen weekend gooide Berlusconi de handdoek in de ring. Ontgoochel­d, moe en naar verluidt ook omdat hij in een slechte gezondheid verkeert.

Te weinig moreel gezag

In Italië kiezen niet de burgers, maar de volksverte­genwoordig­ers, senatoren en afgevaardi­gden uit de regio’s een nieuwe president.

De eerste stemronde vindt vanmiddag plaats. Tijdens de eerste drie stemrondes is een tweederdem­eerderheid nodig, vanaf ronde vier volstaat een gewone meerderhei­d om een nieuwe president te kiezen. De ambtstermi­jn van de zittende president Sergio Mattarella loopt, na zeven jaar, begin februari af.

Berlusconi’s kandidatuu­r was controvers­ieel, in Italië en daarbuiten. Hij was dan wel viermaal Italiaans regeringsl­eider, er liepen ook tientallen rechtszake­n tegen hem en hij is veroordeel­d wegens belastingf­raude. Daarbij was het uiterst twijfelach­tig of de politicus die berucht werd door zijn ‘bungabunga’-seksfeestj­es het morele gezag genoot om staatshoof­d te worden.

Het presidents­chap is een eerder ceremoniël­e functie in het land, maar op cruciale momenten – bij een regeringsv­orming of een politieke crisis – kan de president wel degelijk sterk wegen. In een politiek woelig land als Italië brengt de president geregeld de nodige rust en stabilitei­t.

Nieuwe premier?

Omdat zittend premier Mario Draghi als belangrijk­e kanshebber wordt genoemd, geniet deze presidents­verkiezing ook buiten Italië bijzondere aandacht. De gerespecte­erde oud-ECB-voorzitter wist Europa ervan te overtuigen dat het geld uit het covid-herstelfon­ds goed zal worden besteed, en herstelde de geloofwaar­digheid van Italië. Maar als Draghi president wordt, is de grote vraag wie hem opvolgt als premier.

Behalve Draghi wordt voormalig parlements­voorzitter Pier Ferdinando Casini genoemd als kanshebber voor de hoogste functie. Hij is een centrumfig­uur.

 ?? Getty ?? Berlusconi moet zijn ambities vaarwel zeggen.
Getty Berlusconi moet zijn ambities vaarwel zeggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium