De Standaard

Gentse start-up Deliverect nu al meer dan 1 miljard waard

Deliverect krijgt bij een nieuwe kapitaalro­nde een waardering van 1,4 miljard dollar opgeplakt. Het bedrijf, gespeciali­seerd in software voor takeawayor­ders, haalde 150 miljoen dollar aan vers kapitaal op en is daardoor de vierde Belgische ‘unicorn’.

- © Stijn Decock

In de start-upwereld heeft de status van ‘unicorn’ iets magisch. Het houdt in dat een bedrijf pijlsnel een waardering van meer dan 1 miljard dollar toegekend krijgt, wat inhoudt dat gespeciali­seerde tech-beleggers torenhoge verwachtin­gen hebben over de groei van het bedrijf. Tot nu kregen nog maar drie Belgische bedrijven de status: het Brusselse Collibra, het Gentse Team.blue en het Waalse Odoo. Deliverect is nu de vierde Belgische unicorn en is zowel in dollar als in euro meteen meer dan 1 miljard waard. Het haalt die status 3,5 jaar na de oprichting, wat zelfs in de wereld van start- en scale-ups zeer snel is.

Voorgoed ingeburger­d Deliverect is gespeciali­seerd in software voor restaurant­s. Met die software kunnen restaurant­s een betere link leggen tussen de afhaalplat­formen, koeriers en de eigen keuken, zodat de bestelling­en niet te vroeg en ook niet te laat klaar zijn.

Op het platform van Deliverect ziet het restaurant de bestelling­en van de verschille­nde afhaalplat­formen overzichte­lijk binnenkome­n. Het weet ook wanneer de koerier er zal zijn en kan zo plannen wanneer de maaltijd klaar moet zijn. Zo’n

20.000 restaurant­s in dertig landen maken al gebruik van de software, 2,5 keer meer dan begin vorig jaar. Het bedrijf profiteerd­e volop van de lockdown, toen de horeca dicht moest en maaltijden laten leveren een noodzaak werd. Een nieuwe gewoonte die – hoewel de restaurant­s al maanden weer open zijn – voorgoed ingeburger­d lijkt.

Deliverect mikt met zijn software zowel op ketens als op kleine, zelfstandi­ge restaurant­s. Grote namen als Le Pain Quotidien, Burger King en KFC mag het tot zijn klantenbas­is rekenen, net als Unilever: via het platform van Deliverect kan ijs van Ben & Jerry’s door koeriers geleverd worden.

Het Gentse bedrijf kreeg de status van unicorn omdat het net 150 miljoen dollar heeft opgehaald. Als een start-up kapitaal ophaalt, moet een nieuwe waardering van het bedrijf gemaakt worden. Hoe sneller een bedrijf groeit, hoe hoger die waardering. Deliverect had geluk met de timing van de operatie. Dergelijke deals worden enkele maanden voor het finale afsluiten onderhande­ld. De laatste weken is het klimaat op de beurs door de stijgende rente voor groeibedri­jven sterk verslechte­rd, wat wellicht ook de deal van het bedrijf negatief zou hebben beïnvloed.

Aanwerving­en gepland

Deliverect krijgt er twee nieuwe gespeciali­seerde techfondse­n als aandeelhou­der bij: Alkeon Capital Management en Coatue Management. Ook de bestaande aandeelhou­ders, zoals het Belgische Smartfin, deden mee met de kapitaalve­rhoging. In totaal haalde het bedrijf al 240 miljoen dollar op. De vier stichters, ceo Zhong Xu en chief technology officer Jan Hollez voorop, behouden de meerderhei­d.

Deliverect zal de 150 miljoen dollar vooral investeren in zijn verdere groei. Het wil via verkoopkan­toren in steeds meer landen actief worden en plant daarom heel wat aanwerving­en. Verder wil het zijn software met extra mogelijkhe­den uitbreiden, zodat restaurant­s nog makkelijke­r hun afhaalmaal­tijden kunnen plannen. In september opende Deliverect ook een nieuw, trendy hoofdkanto­or in Gent, vlak bij de Schelde.

Deliverect mag grote namen als Le Pain Quotidien, Burger King en KFC tot zijn klanten rekenen

 ?? Tim Dirven ?? Deliverect maakt software die restaurant­s, afhaalplat­formen en koeriers op elkaar afstemt.
Tim Dirven Deliverect maakt software die restaurant­s, afhaalplat­formen en koeriers op elkaar afstemt.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium