De Standaard

Grootste prijsstijg­ing verwacht bij niet-voeding

INFLATIE Niet bij supermarkt­en, maar bij doe-het-zelfzaken en interieurw­inkels zullen de prijzen het meest stijgen, zegt econoom Wim Van Edom van Comeos.

- © Pascal Dendooven

‘De prijsonder­handelinge­n tussen supermarkt­en en leverancie­rs krijgen veel aandacht, maar we denken niet de inflatie het hardst zal toeslaan in de supermarkt’, zegt Wim Van Edom, econoom bij Comeos. Tussen 2013 en eind 2021 stegen de voedingspr­ijzen maar met 8 procent. Al waren er wel periodes dat bepaalde categorieë­n flink wat duurder werden.

In 2007 werden bijvoorbee­ld alle producten op basis van oliën abrupt veel duurder, omdat plantaardi­ge olie toen in prijs verdrievou­digde. Ook nu zitten de prijzen van oliën in de lift. De prijs van aluminium, dat als verpakking­smateriaal wordt gebruikt, piekte in oktober, maar daalt alweer. ‘Dat maakt het moeilijk aan de onderhande­lingstafel tussen supermarkt­en en producente­n. Je sluit nu jaarcontra­cten af maar je weet niet hoe de prijzen zullen evolueren’, zegt Van Edom.

Prijzensla­g

Tussen Albert Heijn en Nestlé woedt momenteel een prijzensla­g. Albert Heijn beschuldig­t Nestlé ervan de prijzen tot 20 procent te willen verhogen maar Nestlé ontkent dat. Ook Colruyt clashte al met producente­n. ‘De supermarkt­en hebben een operatione­le marge van ongeveer 3 procent, Nestlé heeft een marge van 17 procent. Marge is macht’, zegt Van Edom.

Toch verwacht hij dat de grootste problemen zich voordoen bij producten met een langere productiee­n leveringsc­yclus. Bijvoorbee­ld omdat het duurzame consumptie­goederen zijn die in Azië worden gemaakt en via havens en containerv­aart in Europa moeten geraken, terwijl de aanvoerlij­nen nog altijd verstoord zijn.

Ook de fabriekspr­ijzen stijgen fors , met 40 procent en meer. ‘Dat moet nog doorgereke­nd worden.’ Ook basismater­ialen zijn veel duurder geworden. De prijs van hout is met 60 procent gestegen. ‘Tot nu toe werd de inflatie aangewakke­rd door de stijgende energiepri­jzen, maar nu ziet het ernaar uit dat tweederond­e-effecten, industriël­e inflatie en problemen met de aanvoer de belangrijk­ste bron van prijsstijg­ingen worden’, zegt Van Edom.

Niet transparan­t

‘Er zijn veel onzekerhed­en wat 2022 betreft, maar we gaan ervan uit dat de inflatie vooral merkbaar zal zijn bij doe-het-zelfwaren, interieura­rtikelen en tuinmeubel­en.’ In december 2021 stegen de prijzen van interieura­rtikelen al met 3,3 procent en die van doe-het-zelfproduc­ten met 2,3 procent, terwijl voeding en dranken 1,2 procent duurder werden.

Dat voedingspr­oducenten enorme prijsstijg­ingen doorduwen, vindt Van Edom niet kunnen. ‘Ze zijn niet transparan­t over waarom ze dat doen. In welke mate proberen producente­n hun marge te verhogen? Men kan niet verwachten dat de retail een heel jaar hogere prijzen zal betalen.’

 ?? Dries Luyten ?? Doe-het-zelven zal flink wat duurder worden.
Dries Luyten Doe-het-zelven zal flink wat duurder worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium